2 май, Денят на свобода от правителството

През тази година българите работят два дни повече за държавата в сравнение с 2014 г. Денят, в който тази година гражданите ще спрат да работят за правителството, за да си платят данъците, и ще започнат да работят за себе си е днес – 2 май, Денят на свобода от правителството.
През 2015-та българите ще изработят средно по 226 млн. лв. за един календарен ден, измерено чрез очаквания БВП (заложен в Бюджет 2015). Това означава, че през текущата година са необходими 121 дни, за да се изработят предвидените над 27 млрд. лв. национални приходи в бюджета. Важно е да се отбележи, че дните за отработване се появяват заради заложения дефицит от близо 2.5 млрд. лева.
Най-много дни през 2015 година ще отделим, за да попълним приходите от ДДС – цели 35. За приходите от акцизи ще са ни нужни 19 дни. Що се отнася до осигуровките, ще ни трябват 30 дни, от които 21 за социално осигуряване, а 9 дни за здравно. Приходите от подоходните данъци ще попълним за 12 дни, а тези от корпоративни данъци – само за една седмица. 8 дни ще работим, само за да си платим държавните и общински такси.
От Института за пазарна икономика (ИПИ) напомнят, че през 2014-а бюджетът на държавата бе сериозно изпуснат, което означава, че всичко, което държавата изземва от гражданите не достига, за да бъдат покрити държавните харчове. Ако се продължи със символичната сметка, означава, че от 2 до 12 май данъкоплатците ще бъдат „освободени“ от работа за държавата. Според ИПИ обаче, това е само илюзорна измама, защото практически това ще бъдат дни, които рано или късно ще трябва да бъдат отработени в полза на бюджета. Въпросните 11 дни на своеобразна почивка характеризират бюджетния дефицит за 2015 година. /КРОСС/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.