Арестуваха 21-годишен мъж с 3 кг взрив

Близо 3 кг взрив са намерени в задържания 21-годишен мъж от гр.Ямбол. Той бе арестуван на 09.12.2015 г. при успешно реализирана полицейска разработка, проведена под ръководството на Ямболските окръжна и районна прокуратура. Това съобщиха от пресцентъра на ръководеното от Сотир Цацаров държавно обвинение.
К.И.Т. е задържан от полицейските служители в гр.Ямбол, докато у него се намирали 2 взривни устройства, всяко от които е съдържало около 1,5 кг. взрив, съобщи Окръжният прокурор на гр.Ямбол Дойчин Дойчев.
Пред представителите на медиите прокурор Дойчев съобщи, че К.И.Т. е изработил взривните устройства сам. Той е задържан около 22,00 ч. на горепосочената дата в момент, в който е носил устройствата с цел да ги продаде на поръчител. Впоследствие е образувано досъдебно производство, като 21-годишният мъж е задържан за 72 часа по обвинение в престъпление по чл.339, ал.1 от НК. За престъплението е предвидено наказание в размер на от 2 (две) до 8 (осем) години „Лишаване от свобода“.
Окръжният прокурор разкри още, че вече има задържано лице, което е подбудило К.И.Т. към изработката на взривовете. „Към момента се работи по привличането на лицето-подбудител като обвиняем. Категорично можем да твърдим, че според събраните до момента данни, причината за поръчването на взривните устройства са неуредени личностни взаимоотношения между подбудителя и трето лице, което към момента се установява“ – каза още Д.Дойчев.
Директорът на ОД на МВР – Ямбол Старши комисар Генчо Иванов съобщи, че взривните устройства са иззети и своевременно са били обезвредени от пристигналите на място специализирани полицейски части.
„Назначена е техническа експертиза, която да докаже какви щети биха могли да причинят взривните устройства. Мога обаче да кажа, че е много важно къде те биха били поставени. Една може да бъде щетата, ако те бъдат взривени в затворено помещение, например апартамент, а друга – ако се взривят на открито“. Думите му бяха допълнени от прокурор Дойчев, който съобщи, че към момента има данни, че взривните устройства е трябвало да бъдат поставени в колата и пред жилището на жертвата, с която подбудителят е имал неуточнени междуличностни отношения.
/КРОСС/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.