18 състава и 17 индивидуални изпълнители кандидатстват за Националния събор в Копривщица

18 състава и 17 индивидуални изпълнители от Лудогорието кандидатстват за участие в XI Националeн събор на българското народно творчество в Копривщица. Представянето им върви в момента в залата на читалище „Развитие“.IMG_3071

Разградска община се представя с три групи за автентичен фолклор от читалище „Напредък“ в областния град и по една от Просторно, Гецово, Пороище и Дряновец. Добруджанци са с групата от село Конево, Исперихско. Община Лозница представят таланти от самия общински център и селата Сейдол, Манастирци, Чудомир и Тръбач. От Кубратска община пристигнаха групи от Юпер, Звънарци, Каменово и Беловец. Има и група от Цар Калоян.
На сцената в читалището индивидуално и колективно самодейци от областта се изявят с песни, танци и интерпретации на народни обичаи.
Всички те ще бъдат консултирани от експертна комисия в състав: председател Даниела Ганчева – главен уредник в Етнографския музей и членове: Надежда Радославова – директор на Музикална школа „Илия Бърнев“ и Росен Богданов – хореограф на ансамбъл „Завет“ и главен секретар на Международната асоциация на националните фолклорни федерации. А на края комисията ще обяви и кой точно ще представя Лудогорието на Копривщица това лято.
Регионалната селекция организира областната администрация в Разград със съдействието на Регионалния център „Читалища”.IMG_3063
Тази година Националният събор на българското народно творчество в Копривщица ще бъде от 7 до 9 август под патронажа на генералния директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова. По традиция той се провежда през пет години. На това издание ще има и специална церемония за отбелязване на неговия 50-годишен юбилей.
/e-Razgrad/

П.П. – Най-вероятно резултатите от подбора ще бъдат обявени след няколко дни, но според познавачи, предвид опита на самодейците и нееднократното ми появяване на сцените на високите поляни над Копривщица, пак най-вероятно „визи“ за там ще получат всички. Разбира се, до тогава трябва са де се съобрази с препоръките на комисията от днес, за да бъдат наистина на ниво на Националния събор от 7 до 9 август.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.