14 арестувани в Турция за атентатите в Анкара и Диарбекир

/КРОСС/ Още неотшумял шокът от снощния жесток атентат срещу военнослужещи в Анкара, в който загинаха 28 души и над 60 бяха ранени, последва друг атентат, този път в населения компактно с кюрди окръг Диарбекир.

Бомба с дистанционно управление бе взривена при преминаването на военен конвой. Шестима турски войници бяха убити, а един е тежко ранен. Бомбата е била поставена на пътя Диарбекир-Лидже.
Според турските власти виновни и за двата за атентата са нелегалната Кюрдска работническа партия – ПКК, която е обявена за терористична групировка от Турция, и сирийските кюрди.
Със сигурност извършителят на терористичния акт в Анкара е роденият през 1992 г. сириец Салих Неджар, който е влязъл в Турция като мигрант, заяви турският премиер Ахмед Давутоглу. Всички, които помагат на сирийските кюрди и на ПКК, са отговорни за атентатите в нашата страна, допълни премиерът.
Сирийските кюрди отрекоха обвиненията, че стоят зад кървавия атентат в Анкара. Според тях нападението е извършено от радикалната групировка „Ислямска държава“. На свой ред представител на ПКК заяви, че не знаят кой е извършителят.
Междувременно в рамките на разследването днес са били задържани общо 14 души в 7 окръга на страната за причастност към атентите, съобщиха турските власти.
Турските ВВС нанесоха нови удари срещу позиции на ПКК в Северен Ирак. При бомбардировките са били убити над 28 души, съобщиха военни източници.
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган обяви,че ударите ще продължат и подчерта: Снощният инцидент показва,че нашите операции срещу терористичните провокации през последните дни дават добри резултати и имат положителен ефект.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.