113 семейства на бунт срещу строеж в градинка до магазин „Юта”

Десетки  разгневени собственици на апартаменти в квартала край магазина на фирма „Юта трейд”, известен в Разград като „Седмиците”, дойдоха на общественото обсъждане и спряха намеренията на общината да разреши на търговците да вдигнат нов строеж до сградата и да навлязат в зелените площи там.

Дискусията бе организирана от кметската управа по искане на фирмите „Юта трейд”, която настоява да построи допълнителна сграда към вече съществуващия им хранителен магазин, и „Гами” ЕООД, които пък имат намерения да вдигат втори етаж на магазина за машини за градината и двора. Според предварителния план, представен от архитект Сергиев, това трябваше да се случи, като се обособи нов Урегулиран поземлен имот върху вече съществуващия.

Предложението на собствениците на хранителния магазин е в този ъгъл на гърба на сградата е да си появи помещение над 50 кв. м за кухня, а хората от квартала се опасяват, че това ще унищожи градинката, защото камионите, които зареждат стока, няма как да не навлязат в тревата.
Предложението на собствениците на хранителния магазин е в този ъгъл на гърба на сградата да се появи помещение над 50 кв. м за кухня, а хората от квартала се опасяват, че това ще унищожи градинката, защото камионите, които зареждат стока, няма как да не навлязат в тревата.

Гражданите, които живеят  в квартала, остро възразиха срещу идеята да се строят там още сгради. Според тях инвестиционните намерения на двете дружества ще посегнат на зелените площи, ще задръстят и без това тесните за преминаване и паркиране улици и ще блокират достъпа на линейки, пожарни и частни коли до входовете на блок „Аврора”.

Напрежението ескалира, когато председателят на общинския съвет Стоян Димитров, в качеството си на юрист  разкри, че  планираното обособяване на нов парцел е предпоствка след време собственикът на сградите да  купи земята под магазините, която сега е общинска собственост, и да вдигне там висока сграда. „Законът позволява това и ако сега се разреши създаването на нов Урегулиран поземлен имот, никой няма да може да попречи  на бъдещо застрояване там”, обясни  известният разградски адвокат.

Разгневени, гражданите влязоха в остър сблъсък с представителите на бизнеса, които искат да строят в тяхната градинка. Димитър Павлов призова спорещите да търсят компромис, който да  запази зелените  площи и да не пречи на фирмите да се развиват. Той също отхвърли идеята да се създава нов урегулиран парцел и предложи ъгълът  между съществуващите сега постройки да бъде застроен с по-малки размери, без да се изменя  кадастралната карта на терена, и да се направи малко  на бетона около магазините, за да могат камионите, които зареждат, да ги обикалят, без да се налага да правят маневри и мачкат градинките. Но пък така ще навлязат в детската площадка, бе контрааргументът на част от хората в залата. Стана ясно, че градинката, за която се спори, е  озеленена с евросредства и там е изградена детска площадка с пари от Брюксел. Хората искат пространството за отдих на тях и децата им да остане и заявиха, че  ще отстояват правата си.

Казусът ще се обсъжда отново на заседание на постоянните комисии по законност и управление на общинската собственост, стана ясно на финала на днешната среща. Гражданите заявиха, че ще присъстват на този форум и ще изискват от общинските съветници да се съобразят с мнението им. „Тази тема ще  бъде първа точка на заседанието ни  на 23 април от 16 часа, защото общественият интерес по темата е много голям.”, заяви Калоян Монев, председател на  комисията по законност към местния парламент.

/e-Razgrad/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.