111 000 долара за плоча с демо запис на „Бийтълс“

Демо запис на „Бийтълс“ през 1962 г. на ацетатна грамофонна плоча бе продаден на търг в английския град Уорингтън за 77 500 паунда (111 000 долара). На плочата са записани две песни – Till There Was You, за която е посочено, че е на „Пол Макартни и „Биътълс“, и Hello Little Girl, с автор „Джон Ленън и „Биътълс“.
Музикални експерти нарекоха този запис „Светия Граал“ – върховна мечта за колекторите. Тя е направена от популярна верига магазини HMV (His Master’s Voice) и е представена от бъдещия продуцент на „Бийтълс“ Джордж Мартин в звукозаписната компания EMI.
Увита в хартия, плочата лежеше повече от половин век на тавана на къщата на Лес Магуайър, кийбордист на друга известна ливърпулска група Gerry and the Pacemakers. По това време и тази група, и „Бийтълс“ са имали един и същ мениджър – Брайън Епстайн, който осигурява на „ливърпулската четворка“ огромен търговски успех.
Случило се така, че Мартин е дал плочата на Епстайн, а той – на Макгуайър, който я оставил на тавана, заключил го, а след това забравил за нея.
Cross.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.