11 години затвор за граничния полицай, прегазил 11-месечно бебе

Наказание 11 години лишаване от свобода при първоначален общ режим на изтърпяване в затворническо общежитие от открит тип наложи Окръжен съд Бургас на Костадин Стоянов.
Той бе признат за виновен в това, че на 11 септември 2014 г., около 9 ч. в с. Крушевец, община Созопол, в пияно състояние и след употреба на високорисково наркотично вещество канабис, при управление на лек автомобил „Renaulт Kangoo“, е нарушил правилата за движение по пътищата и по непредпазливост причинил смъртта на 11 месечно момиченце, като случаят е особено тежък, съобщиха от съда. Стоянов е лишен от право да управлява моторно превозно средство за срок от 13 години.
В съдебното заседание днес бе изслушана и приета нова тройна автотехническа експертиза за механизма на транспортното произшествие. Според вещите лица управляваният от Стоянов автомобил е бил в изправност и се е движел със скорост 59 км/ч, която е над разрешената за движение в населено място, но под критичната за безпроблемно преминаване през завоя, а причините за възникване на произшествието са субективни.
Въз основа на тези данни прокуратурата направи изменение на повдигнатото на Стоянов обвинение като добави и нарушение на допустимата за движение скорост в населено място. Съдебният състав отново отхвърли искането на защитата за нов анализ на кръвта на подсъдимия.
Окръжна прокуратура Бургас поиска Стоянов да бъде признат за виновен и осъден на 10 години лишаване от свобода при общ режим. Държавният обвинител твърди, че той е нарушил седем разпоредби на Закона за движение по пътищата и на Правилника за приложението му.
Според него подсъдимият е извършил престъплението при форма на вина непредпазливост, при престъпна самонадеяност. Прокурорът обърна внимание, че като служител на МВР още повече би следвало да съблюдава нормите на закона, но е управлявал моторното превозно средство в пияно състояние и под влияние на наркотични вещества. Държавният обвинител е категоричен, че настъпилото произшествие е изцяло по вина на подсъдимия. Единственото смекчаващо отговорността обстоятелство – чистото му съдебно минало, кореспондирало с професионалната му ангажираност. Прокурорът поиска наказанието да бъде определено при липса на отегчаващи отговорността обстоятелства, които в конкретния случай се съдържат в повдигнатото на Стоянов обвинение.
Пълномощникът на частното обвинение настоя да му се наложи максимално наказание от 15 години лишаване от свобода. Той приема, че са налице многобройни отегчаващи отговорността на подсъдимия обстоятелства, като най-силното от тях е, че с безразсъдното си поведение е отнел живота на бебе.
Защитата предложи Стоянов да бъде признат за виновен, че е извършил деянието като е нарушил само две разпоредби на Закона за движение по пътищата – навлязъл е в платното за насрещно движение и не е контролирал непрекъснато движението на автомобила. Поискано бе минимално наказание, чието изтърпяване да бъде отложено.
Защитникът оспорва резултатите от експертизите, с които се установява наличие на алкохол и наркотични вещества в кръвта на подсъдимия. Твърди се, че те били компрометирани при вземането и съхранението на кръвта. При изследването за алкохол не е бил взет предвид забавеният метаболизъм на подзащитния му, и данните били неправилно изчислени. Според него не е доказано, че Стоянов е управлявал автомобила под въздействие на алкохол и канабис и следва да бъде оправдан по обвиненията за тези нарушения на Закона за движение по пътищата. Защитникът оспорва, че той е бил длъжен да възприеме детската количка като сигнал за повишено внимание на пътя. Той претендира, че не е доказана причинна връзка между скоростта, с която се е движело реното, и причинения резултат. Не можело и се да приеме също, Стоянов да носи по-тежка отговорност, тъй като е работел в правоохранителните органи. Присъдата подлежи на обжалване и протест пред Апелативен съд Бургас в 15-дневен срок.
/КРОСС/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.