1024 седмокласника ще опитат да влязат в профилираните гимназии

1024 седмокласника от Лудогорието утре ще се явят на изпита за външно оценяване по български език и литература, съобщи началникът на просветния инспекторат в Разград Атанас Дончев. Изпитът ще се проведе във всичките 45 училища на областта, уточни Дончев.
Изпитът по математика за седмокласниците е в петък, 22 май. Задачи ще решават отново всички 1024 момичето и момчета, които завършват седми клас. Резултатите от външното оценяване дават възможност на децата да кандидатстват и продължат образованието си в желана от тях професионална гимназия.
Изпитните работи ще оценява експертна комисия от инспектората, назначена със заповед на началника на институцията. По график резултатите трябва да бъдат оповестени на 3 юни.
Изпитите започват в 10 часа.
Паралелно с изпитите за седмокласниците, ще се проведат и държавните зрелостни изпити за дванадесетокласниците. Заявление за изпита по български език и литература утре са заявили 1072 ученика. На изпит по втори предмет в петък ще се явят 1085 момичета и момчета. Трима са пожелали да държат изпит и по трети предмет. Най-много -506 деца, са предпочели втория им изпит да е по биология, 283 – по география и икономика, английски език – 133, астрономия – 48, философия – 37, математика – 33, история – 30, химия – 7. На изпит по френски език искат да се явят трима, трима са и желаещите за се пробват по немски език, само двама са решили имат изпит по руски език. Десет са зрелостниците са със специални образователни потребности. Четири от тях ще държат изпит по български език, четири – по биология и двама – по география.
В Завет изпитите ще са в Земеделската гимназия, в Исперих – в гимназия „Хан Аспарух”, в Кубрат – в тамошната професионална гимназия, в Лозница – в Земеделската гимназия.
В Разград утрешният изпит по български език и литература ще е в Езиковата гимназия, Гимназията по икономика и Техническата гимназия. За втория изпит в петък ще се присъединят още Гимназията по химични технологии и биотехнологии и Гимназията по облекло. В Самуил и Цар Калоян и двата изпита ще са в съответните СОУ-та. Изпитите не са във всички гимназии заради изричното изискване където има изпити, да има и видеонаблюдение, уточни още шефът на инспектората по образование Атанас Дончев. Държавните зрелостни изпити са оценяват от комисия в София.
Всички изпити за зрелостниците започват в 8 часа и са с продължителност 4 часа.
/e-Razgrad/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.