Японските коли и части поевтиняват в Европа

Европейския съюз е готов веднага да предложи на Япония премахване вносните такси за автомобили и автомобилни части, които идват от Страната на изгряващото слънце, съобщава агенция Nikkei.

В отговор на това ЕС иска свалянето на вносните мита за селскостопанската продукция, която идва в Япония от Европа, като тук влизат свинско месо, сирене и вино. Решението на Токио няма да е лесно, тъй като опозицията в японския парламент е против отмяната на тези мита, защото това може да застраши местните производители.

Около 10% от външната търговия на Япония е със страните от ЕС, така че подобно споразумение, което може да бъде подписано в началото на юли, ще се отрази добре на бизнеса.

Сега ЕС налага мита от около 3-4 процента на автомобилните части и 10% на готовите коли, които идват от Япония. Според Nikkei, офертата на ЕС обхваща 90% от автомобилните части и промяната на законодателството може да влезе в сила веднага.

Митата за автомобилите обаче ще е по-сложна тема – японците искат те да отпаднат в рамките на следващите 7 години, а от ЕС държат срокът да е 10 години.

Cross.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.