Юнкер: Евросъюзът е в лошо състояние!

Състоянието на Европейския съюз е лошо. Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер произнесе два пъти оценката си в изказването си пред евродепутатите в Брюксел днес. Веднъж той свърза проблемите на ЕС с караниците между сраните членки, вторият – че те не изпълняват обещанията си за бежанците.
„ЕС е в лошо състояние, щом трябва да правим срещи, за да могат лидерите на Балканите да си говорят“, коментира Юнкер неделната среща в Брюксел, на която участва и българският премиер Бойко Борисов.
Той нарече разговорите помежду им напрегнати. Шефът на Европарламента Мартин Шулц определи атмосферата като призрачна.
Юнкер нарече „потресаващо“, че ЕС трябва да полага толкова усилия да накара държавите да се информират за движението на бежанците, след като това е „просто здрав разум“. Той критикува действията на хърватското правителство, което извози хиляди имигранти до словенската граница, за да се отърве от тях, наричайки го „политика на паниката“.
Председателят на Комисията увери депутатите, че всички, влизащи в ЕС по Балканския маршрут, ще бъдат подслонявани, хранени и лекувани и че няма да се налага да спят на открито през зимата. Лидерите на 11-те държави, които бяха на неделната среща (България, Австрия, Германия, Сърбия, Македония, Румъния, Словения, Хърватия, Унгария, Албания и Гърция), са поели ангажименти за това.
В същото време Юнкер настоя властите на европейските членки ясно да казват на новодошлите, че ако откажат да се регистрират още на първата европейска граница, няма да имат право на закрила и ще бъдат връщани, защото „бежанците освен права, имат и задължения“. А също и че на приетите ще бъде обяснявано, че те ще трябва да се приберат, когато ситуацията по родните им места се успокои.
/Dnes.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.