Ще строят нов Център за спешна медицинска помощ в Разград

Държавата ще построи нов Център за спешна медицинска помощ за 700 000 лева в двора на болницата в Разград. Това каза днес в столицата на Лудогорието зам.-министърът на здравеопазването Ваньо Шарков. Целта е да се разделят спешното приемно отделение и „Бърза помощ“, които сега са на едно и също място.
Във филиала на „Спешна помощ“ в Исперих ще се направи основен ремонт, в Кубрат сградата ще бъде реконструирана и ремонтирана. В Цар Калоян и Лозница ще се построят изцяло нови филиали за спешна помощ, защото в Цар Калоян сградата е компрометирана, а в Лозница – много малка и неотговаряща на никакви изисквания за ползване в сферата на здравеопазването. На пресконференцията областният управител допълни, че по негово настояване в предприетите от държавата мерки за подобряване условията на работа на специалистите в центровете за спешна помощ, които да гарантират бързи и качествени действия за опазване живота и здравето на гражданите, са включени и общинските центрове Самуил и Завет. Кметовете и председателите на общинските съвети там вече са получили писма да осигурят сгради или терени за изграждане на филиали за спешна помощ. По предварителни разчети строителството на подобен филиал за спешна помощ ще струва до 200 000 лева за 200 кв. м.1 (23)
Всички тези мерки са по проекта на държавата, според който до 2020 година за нуждите на спешната медицинска помощ у нас ще бъдат усвоени 85 000 000 евро. С тях ще бъдат купени общо 400 линейки /в Разград вече има две- б.а./, ще бъдат изградени или основно ремонтирани центрове за спешна помощ като тия, за които по-горе стана дума и ще бъде купено медицинско оборудване и техника.
Тъкмо по тази причина днес при областния управител Петър Василев, зам.-министър Ваньо Шарков имаше среща с кметовете на общините от Лудогорието. За да стартира процедурата по строителство и ремонт на центровете за спешна помощ, съответните общински съвети трябва със свое решение да прехвърлят собствеността на сграда или терен на държавата, където тя да реализира проекта. Новите постройки ще бъдат по типови проекти, за да бъдат разпознаваеми.
Имаме пълната подкрепа на местната власт, каза Шарков и като пример посочи общинарите от Цар Калоян, които ще свикат извънредна сесия на Общинския съвет, за да вземе той неотложното решение за предоставяне на собствеността на сградата на спешна помощ там на държавата.
Стореното от правителството за работещите в „Спешна помощ“ вече дава резултати, каза Шарков. Вдигнатите с 20% заплати с обещанието това да се случва всяка година до 2020-та, са направили така, че в „Спешна помощ“ на работа вече са постъпили 40 нови лекари и двойно повече среден медицински персонал. На заетите в спешната помощ вече е осигурена възможност за специализации, а и очакванията са добрите условия за работа да мотивират още повече лекари и медицински сестри да искат да работят в „Спешна помощ“, коментира усилията на държавата в сферата на неотложната медицинска помощ д-р Шарков. Крайната цел на проекта е през 2020 година линейката, в която и да е точка на държавата да се намира, да стига до нуждаещия се от спешна помощ пациент за не повече от 20 минути, а с осигуряване на постоянен телемост между линейките и диспечерските пунктове, още по време на придвижването да става ясно къде пациентът ще бъде хоспитализиран.
/e-Razgrad/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.