Шефът на френските ВВС пътувал до вилата си с… изтребител

Изпълняващият длъжността командир на френските военновъздушни сили Жен Ришар Ребул е пътувал до вилата си в Прованс с… изтребител, предава Clubz . Разкритията за неправомерното използване на военен самолет от Ребул са направени от френския разследващ седмичник „Канар Аншене“. Командирът на военновъздушните сили е пътувал от тренировъчна база в Бордо до вилата си близо до град Салон-дьо-Прованс поне 10 пъти с военния самолет „Алфа джет“ от август миналата година.

„Информацията за неправомерно използване на ресурси на военновъздушните сили от висш офицер е била представена на министъра“, се казва в изявление на министерството на отбраната.

Започнато е разследване, което ще изясни фактите около този случай и ще позволи на министъра на отбраната Флоранс Парли да „направи необходимите заключения“ и да предприеме дисциплинарни мерки, се казва още в съобщението на министерството.

Военновъздушните сили са започнали вътрешно разследване.

Произведеният от френската компания „Dassault“ и немската „Dornier“ „Алфа джет“ е използван за обучение на френски бойни пилоти. Максималната скорост, която достига, е 620 мили в час и гори около 800 литра гориво на час. Френски медии са пресметнали, че използваното самолетно гориво за всяко от пътуванията на Ребул е струвало на данъкоплатците между 14 000 и 16 000 евро.

Ребул, бивш военен пилот с досега безупречно досие, е назначен за заместник-командир на военновъздушните сили на Франция през септември. След смъртта на командира на френската военна авиация Ребул е назначен за изпълняващ длъжността му.

Cross.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.