Шейсетина белгийски военни – радикални мюсюлмани

Поне 60 служители на белгийската войска са заподозрени като радикализирани мюсюлмани. Това съобщават местни медии, като се позовават на данни от министъра на отбраната Стевен Вандепют.
Отбелязва се, че тези служители са поставени под наблюдение от военното контраразузнаване. Сред тях 55 са войници, а петима са подофицери. Службите проверяват дали идеите и поведението им не са в разрез с ценностите и задачите на армията. Министърът е посочил, че свободата на вероизповедание се възприема като основно право.
Досега нито един военен от общо 30-хилядния състав не е бил отстранен от служба заради радикален ислямизъм. Всички заподозрени, напуснали до днес, са се разделили с армията по собствено желание или са били уволнени по други причини, пише БТА.
Медиите съобщиха, че проверки за съмнително поведение започват и в белгийските железници. Общият стремеж е по-задълбочено да бъдат проучени всички служители в чувствителни сфери в страната, включително в ядрените централи. Неотдавна медиите съобщиха за случаи на радикализирали се служители на летището в Брюксел, в градския транспорт и дори в сметопочистващите дружества.

Dness.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.