Шансовете на Бокова в ООН са изчерпани, очаква се номинация за Кристалина Георгиева

Шансовете на Ирина Бокова – официалният кандидат на България за генерален секретар на ООН, изглеждат изчерпани след резултатите от четвъртото неофициално гласуване в Съвета за сигурност и коментарите на британски дипломат и агенция „Ройтерс“.

В същото време източник на „Дневник“ от правителството съобщи, че в следващите дни е възможно номинирането на Кристалина Георгиева за най-високия пост в световната организация, но още не е открита подходящата формула. Медии твърдят, че издигането ѝ за кандидат може да стане едновременно от три централноевропейски държави с подкрепата на Германия.

В петък проверката на подкрепата за 10-те кандидати показа, че Бокова не е успяла да събере подкрепа в сравнение с предходния вот и остава със 7 „за“, 5 „не“ и 3 „без мнение“.

Двама от първоначалните 12 претенденти вече се оттеглиха, а британският постоянен представител Матю Райтрофт коментира, че се надява в състезанието да остават още по-малко кандидати. „Абсолютният минимум, от който се нужае всеки кандидат, са 9 „за“ и нито един глас „против“ с право на вето, така че който по някакъв начин не е покрил това изискване, няма да спечели“, цитира думите му „Ройтерс“.

Петото неформално гласуване е на 26 септември, а през октомври Съветът за сигурност трябва да избере кого предлага на Общото събрание на ООН за одобрение. Петте постоянни страни членки с право на вето са САЩ, Русия, Великобритания, Франция и Китай. Досега никъде не е коментирано с факти коя държава от Съвета зад кого стои или кого не приема.

ДНЕВНИК

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.