Чудотворна икона от Украйна пристигна в разградския храм „Св. Николай Чудотворец“

Камбанен звън и стотици разградчани посрещнаха в храма „Св. Николай Чудотворец“ чудотворната икона на Света Богородица Одигитрия Байталска.
Архиерейският наместник отец Георги, в съслужение със свещеници от енорията, се помолиха заедно с миряните пред лика на Божията майка за здраве и благополучие на всички.
Тази вечер в храма ще има тържествена служба в чест на Чудотворната икона, съобщи отец Георги и покани разградчани да намерят време да минат през църквата и да помолят Божията майка да им помогне да бъдат по-смирени и по-добри. Иконата ще бъде в Разград до обяд в неделя, когато заминава за Южна България.

Чудотворната икона на света Богородица Одигитрия Байталска идва от Украйна. Тя се съхранява в манастира „Рождество на света, Богородица” в село Байталы, Одеска област. Била е изгубена много години, но е била открита през 2005 година. Според преданието преди 200 години манастирът е бил опожарен от турците и монасите са я скрили, за да я запазят. След реставрацията от иконата потекло миро. Болни деца, докоснали се до нея оздравели и я канонизирали за чудотворна.
Според вярванията образът на Божията майка помага на страдащите, на семействата, които искат да имат деца, за връщане на синовете и дъщерите при семействата им и за успешно приключване на съдебни спорове.

/e-Razgrad/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.