Черешова задушница

Днес е Черешова задушница. Българската православна църква почита душите на покойниците и отслужва молебен в съботата преди големия християнски празник Петдесетница.
Нарича се „черешова“, защото това е най-популярният плод през периода и обикновено се прибавя към поменателните трапези. В съботния ден срещу Петдесетница е т.нар. Спасовска или Черешова задушница. Свързана е с поверието за прибирането на душите на всички покойници, които са били на свобода след Велики четвъртък. За една календарна година обикновено задушниците са 4 – преди Месни заговезни, след Спасовден, около Димитровден и Архангеловден.
На тези поминални дни близките на починалите посещават гроба, преливат го с вино, прекадяват го с тамян и след това раздават на присъстващите жито и храна за „Бог да прости мъртвите души”. Православната църква е установила на Задушница в храмовете да се правят заупокойни литургии в памет на починалите християни. /КРОСС/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.