Църковните камбани в София ще бият тревожно сутринта заради делото за собствеността на „Св. Александър Невски“

Камбаните във всички столични храмове ще бият тревожно днес между 9 и 9.30 часа, съобщиха от Светия синод. Причината – в този час Върховният административен съд (ВАС) ще гледа делото срещу възстановената собственост на храм-паметника „Свети Александър Невски“ на Българската православна църква (БПЦ).
В 8.30 часа пред сграда на съда ще бъде отслужен молебен, в който Църквата призовава клир и миряни да вземат молитвено участие за изпросване на Божията помощ за запазването на патриаршеската катедрала като собственост на БПЦ.
На заседанието ще присъстват патриарх Неофит и митрополити.
На 3 декември ВАС даде ход на делото по жалба на културно-историческо дружество „Будител“ против решение на служебния кабинет на Георги Близнашки за предоставяне патриаршеския храм „Св. Александър Невски“ на Българската православна църква – Българска патриаршия.
Обявяването на храм „Св. Александър Невски“ за частна държавна собственост стана с решение на служебното правителство от 1 октомври и затова на 8 декември Светият синод ще връчи църковния орден „Св. св. Кирил и Методий“ на служебния премиер Георги Близнашки.
/Dnevnik.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.