Ципрас отстрани от правителството министри, гласували против реформите

Гръцкият премиер Алексис Ципрас отстрани от правителството министри, гласували против реформите, изисквани от международните кредитори в замяна на спасителната сделка, съобщава Reuters.
С един вот, Ципрас успя да осигури парламентарна подкрепа на споразумението с кредиторите и да раздели СИРИЗА на два лагера. Формално парламентарната група е цяла, защото депутатите, гласували с „Не“, отказват да напуснат парламента, а и премиерът не прибегна към изключването им, отбелязва агенцията.
Министърът на енергетиката Панайотис Лафазанис ще бъде заменен от досегашния министър на труда Панос Стратурлис. Заместник-министър на финансите, на мястото на подалия оставка Валавани, става Трифон Александрис. Ползващият се с доверието на Еврогрупата финансов министър Евклид Цакалотос остава на поста си.
В медиите днес активно се коментира, че активисти на СИРИЗА отказват да заемат министерски постове в онези сектори, където се очаква силно социално недоволство при прилагане на реформите. Няма желаещи за министерството на труда, защото след приватизацията на държавни компании се очаква вълна от масови уволнения. /КРОСС/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.