Ципрас: Икономическият център на света се измести

„Зная, че мнозина се питат защо съм тук, а не в Брюксел, да преговарям. Ние в Европа вярвахме, че сме пъпът на света, но икономическият център се измести. Появиха се нови сили, които играят по-важна геополитическа и икономическа роля“, каза гръцкият премиер Алексис Ципрас след разговорите с руския президент Владимир Путин в Москва, съобщи БНТ.
Засилването на икономическия и дипломатически връзки между Русия и Гърция в момент, когато блокът би трябвало да е обединен в политиката си спрямо Кремъл и продължаващите заради украинската криза санкции, може да се окаже кошмар за Европа, смятат наблюдателите. До този момент Русия стоеше настрана от европейските финансови проблеми, а намесата на Москва може да трансформира гръцката криза от икономическа в геополитическа.
Посещението се тълкува като знак, че Гърция има и други опции при фалит. Въпросът за финансова помощ от Русия за Гърция не е обсъждан по време на днешния разговор между гръцкия премиер Алексис Ципрас и руския президент Владимир Путин, предаде ТАСС, цитирайки говорителят на Кремъл Дмитрий Песков. Той обяви, че на срещата накратко е било обсъдено енергийното сътрудничество между двете страни.
Путин и Ципрас са се договорили в близко време да бъде организирана среща на руски и гръцки експерти, които да обсъдят възможностите за доставка на селскостопанска продукция, „без да бъде нарушаван режимът на санкции и контрасанкции“. Срещата между Путин и Ципрас се състоя на фона на трудностите, които изпитва Атина в преговорите си с международните кредитори по дълга, възлизащ на 240 млрд. евро. Програмата за помощ на Гърция приключва в края на юни.
По-рано днес Песков нарече „преждевременно“ обсъждането на вероятността Русия да окаже помощ на Гърция, тъй като Атина не е отправяла такова искане.
Министърът на финансите Сергей Сторчак също каза, че Гърция не се е обръщала към министерството с молба за финансова помощ, и добави, че руският бюджет няма ресурси за тази цел. /КРОСС/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.