Цените на петрола рухнаха с 25% за броени седмици

Петролът по световните пазари рязко поевтиня и ако преди месец търговците говореха за наближаване на цени от 100 долара за барел заради подновяването на американските санкции срещу Иран, днес очакванията са за 55-65 долара в началото на 2019 г.

Международната енергийна агенция (IEA) съобщи в сряда, че поне до края на годината има пренасищане на пазарите и през 2019 г. ще намалее търсенето от държавите извън ОИСР, които са двигател на експанзията в потреблението на петрол. В ОИСР не членуват страни като Китай, Индия, Русия, Бразилия или Република Южна Африка, които иначе са част от Г-20.

Във вторник цените намаляха с почти 7%, като фючърсите на сорт „Брент“ (Brent) с доставки за януари се продаваха за $65.47 за барел (към 13:30 часа в сряда цената се движеше около $65.70), а декемврийските фючърси на американския лек петрол WTI слязоха до $55.69 за барел.

Понижението на ориентировъчният за европейския пазар „Брент“ спрямо максималните нива от началото на октомври ($86.29) е почти 25%, което означава, че пазарът е навлязъл в т.нар. мечи цикъл (когато има бързо поевтиняване с над 20%). При WTI поевтиняването е за 12-а поредна търговска сесия, което никога досега не се е случвало като продължителност в историята на търговията с този инструмент от 1983 г. насам. Американският петролен пазар също е в „мечи“ цикъл.

 

Какво се промени

На 5 ноември влязоха в сила възстановените американски санкции срещу Иран, които бяха отменени през 2015 г. заради международното споразумение за иранската ядрена програма, от което Вашингтон се оттегли едностранно. Първоначално администрацията на президента Доналд Тръмп заявяваше, че целта е петролният износ на Иран да бъде съкратен до нула и така драстично да намалеят валутните приходи на Техеран. Малко преди подновяването на санкциите от САЩ позволиха 6-месечно изключение за 8 държави, сред които Япония, Индия, Южна Корея и др.

През октомври ОПЕК и IEA предупредиха, че световното търсене на петрол ще намалее по-бавно от очакваното, най-вече заради прогнози за забавяне на световния икономически растеж. В отговор Саудитска Арабия предложи на декемврийската среща на ОПЕК да се вземе решение да бъде съкратен добивът. Тръмп веднага предупреди организацията да не прави тази стъпка и призова цените да бъдат понижени още. По същото време се увеличи напрежението в търговските отношения между САЩ и Китай.

Миналата седмица спекулативни инвеститори като големите хеджфондове рязко съкратиха залозите си – до най-ниското от август 2017 г. ниво – за това, че петролът ще поскъпва.

 

Какво прогнозира IEA

Днешният месечен доклад на IEA не променя оценката за годишен ръст на световното търсене – с 1.3 млн. барела на ден повече за 2018 г. и с 1.4 млн. барела на ден за 2019 г. В същото време организацията – на базата на оценките за замразени нива на добив в ОПЕК, за това колко ще се добива извън петролния картел и какво ще е глобалното търсене – очаква през първото полугодие на 2019 г. да се произвеждат по 2 млн. барела на ден свръх това, което търсят купувачите.

Три източника на „Ройтерс“ от сектора заявиха днес, че ОПЕК и партньорите ѝ обсъждат съкращаване на добива до 1.4 млн. барела на ден, за да няма пренасищане на пазара и понижаване на цените. Данните на IEA показват, че складираното през септември количество петрол в държавите от ОИСР се е увеличило с 12.1 млн. барела до 2.875 млрд. барела. Само за третото тримесечие на годината увеличението на тези запаси е с 58.1 млн. барела, което прави средно по 630 000 барела на ден – най-голямият ръст от 2015 г. насам.

В същото мреме добивите на ОПЕК през октомври са се увеличили с 200 000 барела на ден (до 32.99 млн. барела на ден), основно заради очакваното изчезване от пазара на 400 000 барела на ден от Иран и на 600 000 барела на ден от Венецуела. „През следващата година прогнозираме още по-малко търсене на петрол от ОПЕК, основно заради непрекъснато растящият добив от страни извън организацията“, се казва в доклада на IEA. Агенцията смята, че свиването на това търсене ще е с 300 000 барела на ден до ниво от 31.3 млн барела на ден за цялата ОПЕК.

От 2.2 на 2.4 млн. барела на ден ще е средният ръст на добив извън организацията за 2018 г., а за догодина корекцията в прогнозата е от 1.8 на 1.9 млн. барела на ден. Водещ в този процес ще са САЩ, които в момента добиват над 11 млн. барела на ден. От IEA смятат, че тази година ще завърши с ръст на произведения американски петрол от 2.1 млн. барела на ден, а догодина ще се добавят още 1.3 млн. барела на ден.

Dnevnik.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.