Цв. Василев: Има министри, които са повече под контрола на Пеевски и компания, отколкото на Борисов

Не ме е страх от това, че мога да бъда арестуван. Аз и тук бях арестуван, когато се предадох. Въпросът е че аз нямам гаранции за справедлив процес. Съмнявам се, че тези 72 часа са мярката, която ми е наложена.

Това каза в интервю за ТВ7 Цветан Василев. Пред Люба Кулезич той призна, че не вярва на никого. Според него безправието, което прокуратурата проявява, може да премине в други уродливи форми.

Аз казах, че искам гаранции, заяви Василев.

На припомнянето, че премиерът Бойко Борисов се изказа, че дава такива, Василев отговори:

Аз не знам точно как ще гарантира за неща, за които няма правомощия. Той гарантира и че банката ще бъде възстановена, но тя не беше възстановена. Затова нямам основания да вярвам на никого освен на писмени документи.

Цветан Василев бе категоричен, че моделът КТБ не е бил порочен и това трябва да се докаже. По думите му работата им е била: Влизаме в бизнес, преструктурираме го и продаваме този бизнес.

Василев е категоричен, че в банката има активи за минимум два милиарда евро, които могат да бъдат осребрени, не за една – две години, разбира се, при волята на държавата и при волята на останалите кредитори. Той и хора, с които все още си вярват, разработват планове не за възстановяване на КТБ, а, условно казано, за намаляване на щетите от атаката срещу КТБ.

С моя помощ до голяма степен могат да бъдат изплатени средствата – чрез откупуване на работещите активи от КТБ като се използват събраните до момента средства, заяви той и даде пример: паричните активи, които са събрани до момента, вместо да отиват по знайни и незнайни адвокатски кантори, защото тия хора за една година ще стопят тия 5 – 6 милиона лева, те могат да бъдат в основата на едно последователно закупуване на работещи бизнеси, включително и чрез допълнително финансиране.

Банкерът обаче е категоричен, че това не може да стане без негово участие.

Правилното държавническо решение е да се потърси начин, ако има рационално зърно в това, което аз казвам, то да се осъществи, обърна се той към премиера Борисов.

В противен случай, смята Цветан Василев, ситуацията след КТБ може да се окаже като ситуацията в Германия след Втората световна война.

Не преувеличавам. И не искам да съм лош пророк, каза той.

Най-успешния бизнес и бизнесът, свързан с цесиите на банката, каза Василев и тук спомена имената на Пеевски и Сталийски. Системата е проста, каза той и обясни: Искаш ли да ти уредя Виваком? – Да, искам. – Добре, ако ти уредя Виваком на тази цена, остатъкът ще ми го платиш ли?

През юни 2014 година нормалната стойност на 77-те процента във Виваком беше около 450 до 500 милиона евро. Сега някой се опитва да я търгува за 100 или 150 милиона лева, допълни банкерът.

Според Цветан Василев финансовият министър Владислав Горанов обработва общественото мнение с твърдението, че могат да бъдат спасени само 30 000.

Цинизмът на това правителство е толкова голям, че аз не знам каква част от министрите на Борисов са негови министри и каква са под контрола на ДПС. Със сигурност има министри, които са повече под контрола на Пеевски и компания, отколкото на Борисов, коментира Василев като подчерта, че това не е просто слух. Знам всички отношения на Горанов с Пеевски – не случайно пиене на кафе в неслучайно кафене, неслучайни разговори, допълни той.

На мен не ми е писнало от това какво говорят медиите на Пеевски. Мен ме притеснява бездушието на обществото, каза още Василев.

Попитан защо не е направил нищо, за да покаже истинското лице на Делян Пеевски, Цветан Василев отговори, че не търсел публични изяви, защото бил отговорен за банката. Това било използвано от противниците на банката, които добре знаели какво може да се случи с „шума около банката“.

Защо беше срината КТБ? – Заради завист, комплекси, алчност и страх – обобщи Цветан Василев.
/КРОСС/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.