Цв. Василев: Бащите на Пеевски са Царя, Доган, Борисов, Цветанов и аз

Делян Пеевски, в крайна сметка, на един етап е бил едно необходимо зло за мене, защото така или иначе в бизнеса в България има обстоятелства, с които човек трябва да се съобразява. Това е част от изграждането на цялостната система. Пеевски е компенсирал в голяма степен определени недостатъци на системата, която аз съм изграждал. Аз съм изграждал големи технократи, но те не са били готови да се появят така публично.

Това признание направи пред Люба Кулезич шефът на КТБ Цветан Василев.

Не бива да подценяваме Пеевски. Пеевски може да е необразован, но Пеевски не е неук, допълва Василев.
Пеевски трябваше да бъде лоялен към мен, но не се оказа така. Аз се оказах един наивник на над средна възраст, прави равносметка банкерът.

По думите му, много са бащите на Пеевски и самият той има своя дял и своя принос. НО освен него това са още и Негово величество, Доган, Борисов, Цветанов.

Всички ние му дадохме възможност и той се е възползвал, допълни Цветан Василев.
Пеевски имаше активна роля при избора на Цацаров за главен прокурор, разказа още банкерът.
Първоначалният кандидат на Пеевски беше Бойко Найденов. След това беше намерено компромисно решение с другия силен лагер и беше решено Сотир Цацаров да бъде главен прокурор. За това, очевидно, г-н Цацаров му се отблагодарява сега, коментира още той в интервюто си ца ТВ7.

Аз не съм бил част от задкулисието. Мен ме използваха като ракета носител, твърди Цветан Василев.

Аз знам, че съм допуснал грешки и си плащам за тези грешки. Но не мога да приема ,че в основата на това нещо са моите ментори, признава той.

За Станишев – „Станишев не беше зависим от Пеевски, той беше маша на Пеевски“

Със Станишев имахме договорка той да оттегли подкрепата си за правителството на Пламен Орешарски. Той знаеше, че загуби изборите, защото позволи на Пеевски да се разпространява в държавата най-безотговорно. Това беше най-голямата му грешка.

Станишев беше много разочарован да разбере, че Пеевски го е заблуждавал и е работил против интересите и на партията, и на държавата. Станишев разбра много неща. Разбра, че всички обществени търгове са печелени с моето име напред, а ползватели всъщност са били Пеевски и негови фирми. Разбра за много кадрувания единствено и само в интерес на Делян Пеевски.

Станишев играеше ролята на наивник към онзи момент.

Станишев не беше зависим от Пеевски, той беше маша на Пеевски.

За Доган – „Доган ми каза, че е късно… Показах му неща, които сега стоят при едни нотариуси“

Тогава аз се видях и с Доган, продължи разказа си Цветан Василев. Срещата му с почетния лидер на ДПС не е била в Сараите, а на друго място. На нея Василев е показал „неща, които сега стоят при едни нотариуси, които ще бъдат показани, когато му дойде времето“. Това е неговата гаранция.

Доган ми каза, че е късно. Не знам какво точно е било късно. Но това означава едно. Че съм бил наклеветен. Твърдо.

Не просто ме бяха харесали да ме употребят. По един или друг начин успяха. Аз го допуснах., факт, каза Василев.

За Николай Бареков – „Вътрешно Бареков ненавижда Пеевски“, но се страхуваше

Никога не съм се заблуждавал в моралните качества на Николай Бареков, каза Василев. Заложил бил на него, защото си е мислил, че има малко акъл в главата си.

А се оказа, че и това няма. В първия момент, в който го настъпиха, той се предаде, допълни той.

Вътрешно Бареков ненавижда Пеевски, но от страх ме предаде. И направи най-голямата си грешка. Той се самоуби. В момента той е политически труп.

За Борисов и правителството – „Борисов пропусна един исторически шанс през есента на 2014 година“

Аз смятах, че след първото правителство на Борисов не може да бъде по-лошо. Оказа се, че може да бъде по-лошо.

Ние имаме обърната пирамида. Вместо в основата да е икономиката, ние сме сложили в основата политиката. И затова се клатим, коментира Цветан Василев.

Борисов е феномен. Безусловно. Дали има алтернатива или няма, … какво да кажа. И Рим на един етап не е имал алтернатива, в един момент се е сгромолясала такава империя. Т.е. пътят към падението е много кратък. Дали на 31 май някой е вярвал, че КТБ ще падне за една седмица? Не, каза още той.

Според Цветан Василев Бойко Борисов е можело да се намеси , но не го е сторил. Предпазлив или страхлив – трудно ми е да определя, но смятам, че той направи грешка тогава, че не се намеси, каза той.

Всеки трябва да мисли през призмата на това, което той знае какво прави и как го прави, смята Василев.

Борисов пропусна един исторически шанс през есента на 2014 година, когато беше направено предложение за оздравяване на банката.

Борисов най-вероятно е бил подведен.

За медиите – „Собствеността на медиите е само право на легитимацията да въздействаш“

Собствеността на медиите е само право на легитимацията да въздействаш. Не е плюс да имаш собственост в медия, защото сто процента са губещи, каза Цветан Василев.

Има много неприлично богати хора от политиката – и сред управляващите, и сред опозицията. Ако има истински олигарси в България, те не са от бизнеса. Олигарси в класическия смисъл на думата, какъвто имаме например в Русия, в България няма. В България олигарси са политиците.

Сега, като знае какво са му готвили, Цветан Василев е благодарен, че е жив.

Престоят ми в Белград е въпрос на съдебна процедура. Моето желание е аз да се върна в България, за да мога да докажа това, че аз и хората, които са обвинени с мене, не сме виновни. /КРОСС/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.