Художествената галерия в Разград и Университетът в турския град Коня готвят споразумение за сътрудничество

Художествената галерия „Проф. Илия Петров“ в Разград и Университетът в турския град Коня готвят споразумение за сътрудничество. Това стана ясно днес на пресконференция по повод старта на Шестия международен пленер по живопис „Мистика и реалност”.
Всичко е още в суров вид, но споразумението ще се случи, каза директорът на галерията Тодор Тодоров, подкрепен от двамината преподаватели в университета, участници в пленера. Движещата сила в подготвения документ за сътрудничество и културен обмен ще бъде висшето учебно заведение в южната ни съседка. Споразумението ще бъде отворено и за по-широки и разностранни връзки не само между университета и галерията, но и между университета и Община Разград, бе уточнено днес и пред председателя на ОбС в Разград Надежда Радославова, която присъства на представянето на групата от 10 художници от шест държави, които ще рисуват седмица в Разград.
Майсторите на четката от Холандия, Гърция, Турция, Румъния, България и Австрия ще подредят идния понеделник в Художествената галерия „Проф. Илия Петров“ съвместна изложба, всеки с по три творби по темата. От разказите им стана ясно, че повечето от тях ще избягат от конкретиката и ще рисуват абстрактно, провокирани от темата за мистиката около нас и около културното наследство на дедите ни в Лудогорието.
По всяка вероятност ценителите на живописта ще имат възможност да видят отворени врати, мостове, града и хората в него, преплетени в едно гръцката митология и българската култура, дървета, космоса като кръг, духовната и емоционалната връзка между хората… и цветовете на Лудогорието.
/e-Razgrad/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.