Холандия обсъжда създаването на „мини Шенген”

/КРОСС/ Холандското правителство води вътрешен дебат дали да въведе проверки на документите по границите на няколко страни от Западна Европа, за да овладее притока на имигранти, съобщава Reuters. Амстердам обсъжда въпроса и със своите съюзници.

Идеята за създаване на „мини Шенген“ в рамките на шенгенското пространство би била в нарушение на европейското законодателство, гарантиращо свободното движение в рамките на 26 европейски държави.

Говорител на ЕК съобщи в четвъртък, че институцията не е получавала официално предложение за създаване на такова пространство.

Днес вътрешният министър на Германия Томас де Мезиер заяви, че холандският му колега е обсъдил идеята за „мини Шенген“ с него, но Берлин не е очарован.

Предложението на Амстердам не е свързано с френския план за въвеждане на системни гранични проверки в шенгенското пространство в името на сигурността след атаките в Париж от 13 ноември.

Т. нар. „мини Шенген“ би включвал Австрия, Германия, Белгия, Люксембург и Холандия. Създаването му е свързано и с изграждане на транзитни лагери за мигрантите извън границите на тези страни, пише местният вестник De Telegraaf.

Според външния министър Берт Кундерс планът включва и други мерки. „Холандия и други страни обсъждат различни решения“, заяви говорител на холандското министерство на правосъдието. Лидерът на Народната партия за свобода и демокрация, от която е и премиерът Марк Рюте, заяви, че подкрепя създаването на „мини Шенген“, докато в коалиционния партньор – Партията на труда – виждат „пречки“ пред осъществяването на този план.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.