Хвани ме, ако можеш: уби ли „Лудогорец“ интригата за титлата в Първа лига

„Догодина първенството ще е много интересно. Битката ще е жестока за второто място. Тези, които си играят нормално, те ще се борят за втората позиция, другата е капарирана в Разград“.
Това каза на 17 април Гриша Ганчев, а осем месеца по-късно неговият отбор ЦСКА зимува на шест точки зад лидера в Първа лига „Лудогорец“. Вече за седми път в досегашните осем сезона, в които тимът от Разград е част от елита съставът води след есенния дял от шампионата. Третият „Левски“ е с 10 точки по-малко от „Лудогорец“ след изиграването на 20 мача.
Гарантира ли обаче званието есенен шампион и титлата в крайното класиране? На фона на статистиката от предходните сезони да, защото един единствен път е имало разместване и това стори именно „Лудогорец“.
Тимът от Разград е последният, който е изоставал при преполовяването на първенството, но след това е триумфирал с титлата. Това се случи през сезон 2014-15, когато след есенния дял имаше пасив от три точки зад ЦСКА. Накрая обаче завърши с осем пред втория „Берое“, а ЦСКА остана едва пети на 11 точки зад тима от Разград. В същия сезон „Лудогорец“ игра в групите на Шампионската за пръв път и колебливото представяне през есента беше разбираемо.
В първите два сезона на отбора в Първа лига („А“ група) битката за върха през есента беше много оспорвана. През 2011-12 „Лудогорец“ навакса пасив от два гола срещу ЦСКА на „Българска армия“, за да зимува с равни точки с червените, а в края на сезона победи и в директен мач за титлата. През сезон 2012-13 имаше само точка повече пред „Левски“.
В третия си сезон тимът от Разград беше с равни точки с „Литекс“ на Нова година, но и с мач по-малко (отложен с последния в класирането „Нефтохимик“), след чието изиграване поведе с три.
Най-голямата преднина, която „Лудогорец“ е имал след есенния дял в първенството са седемте точки преди две години пред „Левски“. След това тимът финишира с рекордните 16 точки преднина пред сините в крайното подреждане. Преди година авансът пред ЦСКА беше само точка на Нова година и седем в крайното класиране.

Има ли интрига за първото място
„Беше важно да останем в битката за титлата. Не искахме да бъдем в ситуацията на „Левски“, защото за тях всичко е приключило и им предстои много скучна втора половина от шампионата. За нас не е така, все още сме и за купата. Шест точки е много от „Лудогорец“, но ние спечелихме и поне имаме надежда, ако резултатът беше различен, щеше да е невъзможно. Сега е трудно, но не невъзможно“, коментира треньорът на ЦСКА Нестор Ел Маестро след победата над „Ботев“ в последния кръг.
Със серия от 17 мача без загуба и спечелени 47 точки от възможни 51 „Лудогорец“ още веднъж изглежда като изявен фаворит за титлата. Шампионите загубиха само веднъж от началото на сезона, а колебливото представяне в европейските турнири не се отрази на формата на отбора в Първа лига.
Дори напротив – „Лудогорец“ подобри рекорда си по точки след 20 кръга, като има 51 с точка повече от предишното си най-добро постижение.
„Отборът продължава да върви по възходящ ред, въпреки желанието на някои хора да не е така. Убеден съм, че той ще изглежда още по-сериозно през пролетния полусезон“, каза след последния мач за годината треньорът Антони Здравков.
Програмата на състава след подновяването на първенството през февруари също е благоприятна. До края на редовния сезон шампионите срещат три тима от долната половина на класирането, приемат „Ботев“, а тежките гостувания са на „Черно море“ и „Левски“.
ЦСКА и „Левски“ не само, че нямат право на грешка, но имат и по-тежка програма на хартия. Двата тима се изправят и един срещу друг в дерби в началото на месец март, като имат и други трудни мачове.

Програмата след Нова година
„Лудогорец“: Верея (гост), Ботев Пловдив (домакин), Черно море (гост), Ботев Враца (домакин), Левски (гост), Септември (домакин).
ЦСКА: Черно море (гост), Ботев Враца (домакин), Левски (гост), Септември (домакин), Етър (гост), Берое (домакин).
„Левски“: Локомотив Пловдив (домакин), Витоша (гост), ЦСКА (домакин), Славия (гост), Лудогорец (домакин), Верея (гост).
Dnevnik.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.