Фондация „Четири лапи“ ще помага при чипиране и кастрация на бездомни кучета в Лудогорието

Директорът за България на фондация „Четири лапи“ д-р Марина Иванова и ръководителят на отдел „Комуникации“ във фондацията Явор Гечев участваха в работна среща, организирана от областния управител на Разград Гюнай Хюсмен за намиране на хуманно и съвременно решение на проблема с размножаването на безстопанствените кучета в населените места в Лудогорието. В дискусията се включиха и кметовете на Разград д-р Валентин Василев, на Исперих -Бейсим Руфад, на Завет – Ахтер Велиев, заместник-кметове на Лозница – Мехмед Билялов и Самуил – Ахмед Мустафа, директорът на Областната дирекция по безопасност на храните д-р Илиян Драмалиев, главният експерт „Земеделие и стопанска дейност“ в община Разград д-р Михаил Балтаджиев.
С конкретни решения за предстоящи съвместни усилия на институциите завърши срещата, съобщават от пресцентъра на областната администрация. До 30 ноември общинските кметове трябва с помощта на селските кметове да установят общия брой кучета по населени места. Обобщена справка те трябва да представят в областната администрация до 5 декември. На база тези данни ще бъдат разпределени пропорционално 2400 чипа, които в момента са съхраняват в ОДБХ – Разград. Справката ще е основа и за изчисляване на необходимите суми в общинските бюджети за чипиране на домашните кучета през следващата година. И по време на манипулациите, а и преди, и след това ще върви разяснителна кампания сред населението за това колко е важно чипирането и кастрирането на животните, а втората процедура освобождава собственика на кучето и от такса.
В кампанията ще се включи и фондация „Четири лапи“. От неправителствената организация заявиха, че могат да съдействат и за кастриране на животните на място в общините, които нямат договори с други организации.
На срещата бе обсъдена и възможността за изграждане на Областен приют за кучета, който да се намира в Разград, като областният управител призова общинските съвети да се излязат със становище дали биха участвали в подобна инициатива.
/e-Razgrad/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.