Фермери научиха новините при лечението на копитата при кравите и видяха нова машина за помощ при манипулациите

Собственици на 40 ферми с общо над 50 000 крави от Североизтока участваха в организирания от д-р Никола Досев и фирмата му „Фарма тийм“ – Разград семинар за болестите и лечението на копитните заболявания при млечните крави.
Трима професори от Тракийския университет в Стара Загора: Йордан Николов, Михаил Паскалев и Михни Люцканов, бяха лектори и представиха пред фермерите, ветеринарни доктори, и бригадири свои проучвания и разработки за храненето, метаболизма и куцотата при животните; профилактиката и лечението на копитните заболявания при говедата.
Практическата част на семинара бе доказателство на думите на д-р Досев, че подобни форуми са мястото, където животновъдите, лекарите, учените, производителите и търговци те на лекарства и принадлежности за отглеждане и лечение на млечни крави се срещат и запознават с новостите при отглеждането и лечението на кравите.IMG_5066
Произвежданият от кубратската фирма „Асотекс“ станок повдига от земята, обръща и обездвижва в легнало положение нуждаещото се от лечение и профилактика животно.
Машината струва 17 000 лева, предпазва животното от стрес и болка, и скъсява нужното на докторите време за манипулации и лечение на копитата му тройно. Без станок за едно животно е нужен поне половин час, с него – за час шест животни имат нов маникюр и педикюр.
/e-Razgrad/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.