Условна присъда и тригодишен изпитателен срок за кмета на Кубрат

Кметът на Община Кубрат Бюрхан Исмаилов получи условна присъда и на втора инстанция, става ясно от решението Апелативния съд във Варна.

Той е признат за ненивен по част от обвиненията, но наказанието му остава в същия размер, който бе постановен от Окръжния съд в Разград – 6 месеца лишаване от свобода условно, с тригодишен изпитателен срок.

Припомням, че Исмаилов бе признат за виновен в тов,а че 15.05.2010 г. в гр. Кубрат, в качеството си на председател на СНЦ „Кубратска мера“ , в приложена към депозирано до ОД на ДФ „Земеделие“ – гр. Разград Заявление за подпомагане Таблица на използваните парцели 2010г., е представил неверни сведения относно ползването, обработването и поддържането им в добро земеделско и екологично състояние. Заявлението за евросубсидии е било за 1756 хектара, но проверката на експерти от дирекцията е показала, че информацията за поддържането на 396,77 хектара в добро земеделско и екологично състояние е невярна. Заради тези констатации евросубсидии на сдружението не са отпуснати.

От извършване на деянието на 15.05.2010г., през приключване на досъдебното производство на 24.04.2013г., до настоящия момент производството е било на вниманието на три поредни съдебни инстанции и настоящата е четвърта въззивна инстанция. „При служебната проверка на решението не се установиха основания за отменяване или изменяване.” – се казва в решението на Апелативния съд. Магистратите са констатирали, че невярно декларираните площи са по-малко с 40,05 хектара, но това не е основание за намаляване на условната присъда.

Решението подлежи на обжалване в петнадесетдневен срок пред ВКС на Р България. Ако и последната инстанция потвърди условната присъда, ще се стигне до нови избори за кмет в общината.

e-Razgrad

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.