Ураганът Патрисия отслабна до четвърта степен, щетите са по-малко от очакваното

/КРОСС/Ураганът „Патрисия“ отслабна до четвъртата от общо пет степени по скалата на Сафир-Симпсън, след като достигна до бреговете на Мексико, съобщиха Асошиейтед прес и ТАСС.

Националният център за ураганите на САЩ заяви, че „Патрисия“ е отслабнала с една степен. Постоянните ветрове на урагана са вече със скорост само 215 километра в час. При достигането до брега ветровете достигаха 270 километра в час, отбелязва АП.

Центърът на урагана е на 75 километра от курортния град Пуерто Валярта. В града вали по-силно от обичайното, но няма признаци за силни ветрове. Ураганът доведе и до силни валежи и високи вълни, засегнали крайбрежните райони на Мексико. Въпреки това засега властите на крайбрежния щат Халиско нямат информация за жертви.

Дъждовете, дължащи се на урагана „Патрисия“, причиниха свлачища в мексиканския щат Мичоакан, съобщи ТАСС. Затруднено е движението по няколко магистрали, включително междущатски. Засега няма данни за жертви.

Първите данни показват, че най-големият в историята ураган „Патрисия“ е причинил по-малко щети от очакваното, заяви мексиканският президент Енрике Пеня Нието, цитиран от Франс прес и Асошиейтед прес.

„Първите данни потвърждават, че щетите са по-малки от очакваните при ураган от подобна величина“, заяви Пеня Нието в телевизионно обръщение към нацията. Той обаче подчерта, че страната „не може все още да се отпуска“. Очакваният път на „Патрисия“ преминаваше през планински район с множество малки селца, изложени на риск от наводнения и свличания на земни маси. Комуникациите в района може да бъдат трудни и не се знае кога спасителните екипи ще могат да оценят изцяло ефекта на бурята в тези изолирани райони.

„Патрисия“ продължава да се движи и все още е изключително опасна“, подчерта националния координатор по гражданската отбрана Луис Фелипе Пуенте в „Туитър“.

Очаква се „Патрисия“ да продължи да губи сили и до довечера да отслабне до тропически щорм, съобщава ТАСС.

Засега никой не се наема да предскаже щетите от стихията. Властите евакуираха десетки хиляди от крайбрежните райони, включително хиляди туристи. В десетки крайжбрежни райони бе обявено бедствено положение. През 1959 г. неназована тропическа буря от 5-а категория, подобна на „Патрисия“, е отнела живота на около 1800 след като достига до сушата близо до Мансанийо.

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.