Турция праща елитни части на границата със Сирия

Значителни сили от елитните турски военни части от специално подготвени командоси, наречени „червени барети“, са били разположени през последното денонощие в окръзите по 900-километровата сухопътна граница със Сирия, предаде БНР.
Военна техника и оборудване също се прехвърлят към тези райони, за да се укрепи границата срещу „Ислямска държава“.
Целта е засилване на националната сигурност за предотвратяване на физическото преминаване на джихадисти от терористичната групировка „Ислямска държава“, заяви правителственият говорител Бюлент Арънч.
Той допълни, че е бил обсъден проект за националната сигурност, който включва оборудване със съответни системи за сигурност на определени критичните участъци от границата с най-новите технически средства за контрол.
Арънч отхвърли обвиненията,че Турция не e предприела достатъчно ефективни мерки в борбата срещу джихадистите.
Анализатори прогнозират, че е възможен обрат в турската политика в сферата на сигурността след самоубийствения атентат в Суруч.
Турция вече е арена на нападения на джихадистите и ще трябва да преценява опциите си за борба срещу заплахата от „Ислямска държава“ и във вътрешен, и в регионален аспект, коментират те.
Междувременно руската туристическа агенция “Ростуризъм” е препоръчала на руските граждани да не посещават областите в Югоизточна Турция. /Dnes.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.