Турция засилва военното си присъствие по границата със Сирия

/Дневник/Турция разположи още войници и военна техника по границата си със Сирия докато сраженията в Алепо се засилват, съобщава „Ройтерс“, позовавайки се на източници в силите за сигурност. Премиерът Ахмет Давутоглу обаче заяви, че няма планове за непосредствено настъпление в територията на страната.

Източниците добавят, че по границата са разположени и специалните части, заради водените тежки сражения. Сирийските бунтовници, водени от ислямистки групировки започнаха офанзива за превземане на северния град. Ако ходът им е успешен, това ще е сред най-големите загуби на режима на Башар Асад.

„Вярно е, че сме взели необходимите мерки за охрана на границата. Дадена е вече заповед за действие, ако отвъд нея възникнат обстоятелства, които застрашават сигурността на Турция“, заяви Давутоглу пред турска телевизия. „Никой обаче не бива да очаква Турция да навлезе в Сирия утре или в близко бъдеще“, добави той, в отговор на съобщения в медиите, че се планира операция в страната.

„Ако се случи нещо, което застрашава сигурността на Турция, няма да чакаме до утре, ще настъпим веднага“, уточни премиерът. „Грешка е да се очаква обаче, че ще предприемем едностранна интервенция, ако няма такъв риск“.

Запитан за възможността Турция да създаде „зона за сигурност“ в Сирия, посланикът на САЩ в Анкара Джон Бас обяви, че Турция и САЩ споделят притесненията си от притесненията на бойци от „Ислямска държава“ в северна Сирия.

„Продължаваме да работим заедно, за да се справим със заплахата за двете ни държави, а много други страни по света вземат участие в общите ни усилия“, заяви той на прием в Анкара. Държаният департамент обяви, че не разполага с „твърди доказателства“, че Турция обмисля буферна зона в Сирия.

От турската страна на границата се чуват престрелки и взривове. Според източници в силите за сигурност сраженията край Азаз са между „Ислямска държава“ и „Фронт Нусра“, подкрепян от някои други по-малки групировки, които се сражават в провинцията около Алепо от седмици.

Според Давутоглу Асад, чиито сили държат западните квартали на Алепо, си съдейства с бойците на „Ислямска държава“ срещу умерената опозиция. Той казва, че сирийците в Алепо не могат да получават стоки от първа необходимост заради сраженията, а те стават причина за нова бежанска вълна към Турция, където вече пристигнаха 1.8 милиона сирийци.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.