Турските националисти подкрепиха връщането на смъртното наказание

Опозиционната националистическа партия в Турция ще подкрепи правителството, ако то реши да върне смъртното наказание, заяви днес лидерът на движението на фона на дебатите за възстановяването на най-тежката присъда след неуспешния опит за военен преврат, предаде „Ройтерс“.

„Ако Партията на справедливостта и развитието го реши, и ние ще го направим“, обяви пред съпартийците си Девлет Бахчели, чиято формация е четвърта по големина в парламента и разполага с 40 от общо 550 места в Меджлиса.

Турция премахна смъртното наказание през 2004 г. като част от реформите, необходими за присъединяване към Европейския съюз (ЕС). В телевизионно интервю за Си Ен Ен президентът Реджеп Тайип Ердоган заяви в понеделник, че гражданите искат възстановяване на тази присъда за организаторите и участниците в опита за преврат, в рамките на който загинаха над 200 души.

Вчера канцлерът на Германия Ангела Меркел коментира, че възстановяването на смъртното наказание в Турция ще доведе до прекратяване на преговорите за членство на страната в ЕС.

 

ДНЕВНИК

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.