Токът няма да поскъпва поне до лятото

Токът у нас няма да поскъпне поне до лятото. Цената на еленергията е такава, каквато я определи националният регулатор КЕВР и тя ще остане до следващото ценово решение през лятото. До тогава няма да има никаква промяна в цената на тока, увери в ефира на Нова телевизия енергийният министър Теменужка Петкова.
Това, което ни предстои през 2016 г. е процесът по либерализацията на електроенергийния пазар, посочи тя. Според нея това ще бъде една качествено нова ситуация за абсолютно всички.
Българите не трябва да се притесняват от тази либерализация на пазара. На първо място ние като потребители ще имаме възможност да избираме своя доставчик на еленергия. Ако живеете на територията на EON, там ще имя няколко доставчика. От своя страна доставчиците ще могат да се конкурират помежду си за отделни тарифни профили, за цената на еленргията, за офертите на всеки един потребител, коментира министър Петкова.
На 11 декември в тестови режим започна работа българската независима енергийна борса. В средата на януари т.г. тя ще започне да работи в реално време. Цената, която бе достигната на тестовия режим на борсата, беше 74,32 лв. За сравнение цената на борсата на еленергията в Румъния е 73 лв. за мегаватчас. В Чехия цената е 80 лв., в Унгария – 62 лв. /КРОСС/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.