Тежък бракониерски инцидент в деня, в който се открива новият ловен сезон

/КРОСС/ Труповете на три лопатара и един сръндак са открити до хижата на ловната дружинка край село Нановица, Момчилградско, близо до язовир „Студен кладенец“. По стечение на обстоятелстватта точно днес се открива нозия ловен сезон.
Три джипа е имало снощи, като два от тях са проверени. Ясен е извършителят – местен партиен лидер от доминираща в областта партия, който от началото на годината досега има 25 издадени бележки за отстрелван дивеч. При този лов единствено само за убития сръндак е издадено разрешение, съобщи БГНЕС.
Това грубо нарушение бележи началото на ловния сезон за дребен пернат дивеч, открит днес в местност край град Съединение от заместник-министъра на земеделието и храните Георги Костов.
120 000 регистрирани ловци има у нас. Към всички тях е обръщението на Ловния съвет за спазване на Закона за лова, добра дисциплина и етика при ловните излети.
Предстои Народното събрание да приеме мерки, които да гарантират безопасността по време на лов. Това ще стане в най-скоро време, заяви заместник-министър Костов.
8 смъртни случая по време на лов има през 2009 г., 10 души са наранени. През 2010 г. смъртните случаи са 3, а ранените – 12. 4 ловци са убити по време на лов през 2011, 13 са ранени. През 2012 и 2013 има общо 3 смъртни случая и 3 наранявания. През миналата година двама са загинали, а четирима са ранени. До месец юли тази година имаме един смъртен случай.
Заместник-министър Георги Костов пожела на ловците приятни изживявания, но ги призова да спазват всички мерки за сигурност.
„Ловът е сериозно занимание и отговорност за истинските ловци“, каза той. „България има установени ловни традиции повече от 130 години. За последните 200 години на територията на страната ни не е изчезнал нито един животински вид“, добави Костов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.