Талантите от „Хорце“ показаха какво могат и в Палма де Майорка

Талантите от „Хорце“ показаха какво могат и в Палма де Майорка. 28 възпитаници на хореографите Жулиета и Румен Иванови от танцовата школа към Центъра за работа с деца в Разград пътуваха до слънчевия испански остров и участваха в петото издание на фолклорния концерт „Нося България в сърцето си“.
Организатори са Асоциация на българите на Майорка „Свети свети Кирил и Методий“ и ансамбъл „Българче“ към Първо българско неделно училище „Свети Иван Рилски“, с ръководител Станимир Минчев-Лари – танцувал до 2003 г. в Капанския ансамбъл. Негова е и поканата „Хорце“ за участие в концерта, разказват Жулиета и Румен Иванови.
Пред 1500 зрители в залата на „Труй Теарър“, разградските деца представили три танца: женски „Коледари“, „Добруджанка“ и „На юг от Дунав“ и имали уникалната възможност да участват в концерт заедно с космическата Валя Балканска и гайдаря Петър Янев.
На сцената били още талантите от „Русчуклийче“ – Русе и и лондонските танцови състави „Гергьовден“ и „Приятели“. От там дошла и покана разградчанчетата да пътуват до английската столица.
За значимостта на културното събитие говори красноречиво и фактът, че на концерта би е кметът на Палма де Майорка, който си тръгнал от залата, закичен с капанска китка. А във витрината на българското училище вече има кукла кукер и кукерски маски, които да пазят децата от зло.
Освен забележителностите на Палма де Майорка и Барселона, децата са имали възможност да разгледат е легендарния стадион „Ноу камп“, на който постигна най-големите си успехи великият Христо Стоичков.

/e-Razgrad/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.