„Тайни кленти“ сгащиха таксиджии с помпи по морето

Сметките за такситата по Черноморието се плащат или след устна договорка или пък ще са солидно надписани. Това е равносметката от проверка на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор, която установи масови нарушения на таксиметрови шофьори в разгара на летния туристически сезон. Съставени са десетки актове на стойност от 200 до 500 лв., информираха от пресцентъра на Агенцията.
Проверките на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор продължават по цялото Черноморие.
Повече от месец инспектори извършваха масирани проверки на таксита по трасетата от Летище Варна, курортните комплекси „Златни пясъци“ и „Св. Св. Константин и Елена“.
Надзорната проверка е извършена след самосезиране на ДАМТН, във връзка с публикация в немския в. „Билд“ по повод сигнали за измами на клиенти, ползващи таксиметрови услуги от Летище Варна.
Направеният от репортер на вестника експеримент показва разликата в цените на таксиметровите услуги по Българското Черноморие, които остават съвършено непонятни за германските граждани. Разстоянието от 25 км от летище Варна до определен хотел в „Златни пясъци“, изминат с три различни таксита, му струва от 49 лева до 245 лева.
Заради това министърът на икономиката Божидар Лукарски разпореди проверка и изиска широка информираност и строг контрол на инспекцията.
Част от проверките са извършени от „таен клиент“ чрез наемане на таксита от Летище Варна до курортните комплекси.
Двама от таксиметровите шофьори са използали апарат с монтирано устройство тип „помпа“, което променя показанията на апарата и технически неизправен апарат, който при контролното измерване e дал грешка от плюс 19%.
И двамата ще отговарят пред закона за грубите нарушения, които са допуснали, заричат се от Агенцията.
Инспекторите по южното Черноморие в курорта „Свети Влас“ са се натъкнали на таксиметров автомобил без табелка „такси“, който превозвал пътници с изключен касов апарат.
„Тайните клиенти“ заявили, че превозната цена била договорена устно, а наближавайки „Свети Влас“, 60-годишният шофьор забелязал служебния автомобил на ДАИ и вместо да спре, тръгнал да обикаля града.
От ДАМТН припомнят, че всички граждани, които имат съмнение за неточно измерване, могат да подават жалби към Агенцията. /Dnes.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.