Състави от Индия, Еквадор, Гърция и Украйна на Панаира на киселото мляко

В по-различен от познатите досега ще е тазгодишното XVI издание на Панаира на киселото мляко и Фестивала на народните традиции и художествени занаяти от 24 до 26 юли в Разград.

Състави от Индия, Еквадор, Гърция и Украйна символично ще домакинстват на фестивалните вечери на площад „Момина чешма“. Първа домакинства Индия с концерт, веднага след официалното откриване в 20.30 часа.

Красивото и обичано от разградчани дефиле на участниците по централните улици на града този път ще е само едно и то в последния ден на фестивала, когато ще бъде изборът на Крал и Кралица на Панаира.

В 10 часа на 25 юли в Етнографски музей ще се проведе детска работилница „Първи стъпки в занаята“. Час по-късно на същото място ще започне конкурсът за домашно приготвено кисело мляко, традиционни ястия и десерти с мляко. Гостите ще станат свидетели и на автентични ритуали от обредно-празничната традиция на Лудогорието.

В 17:30 часа на пл. „Независимост“ пред Общински културен център е забавното състезание „Да правим таратор, а не терор!“, в което участват отбори от гостуващите танцови състави. Втората открита сцена ще бъде от 20:30 часа на пл. „Момина чешма“ с концерт на групи от Еквадор и Гърция.

На 26 юли в 10:00 часа в ХГ „Проф. Илия Петров“ ще се проведе конкурсът за детска рисунка „Фестивал на млякото и традициите“. В 12:00 часа в РБ „ Проф. Боян Пенев“ ще бъде представена „Съвременната енциклопедия на пробиотиците и пробиотичните храни“ на д-р Йонко Мермерски.

В 17:30 часа на пл. „Независимост“ пред Общински културен център ще е концертът на млади изпълнители от гр. Нижний Тагил – Русия – лауреати на конкурси. Едва след това – в 18:30 часа, ще започне конкурсът за Крал и Кралица на Панаира и Фестивала. В 20:00 часа ще стартира дефилето на танцовите състави от пл. „Независимост“ до пл. „Момина чешма“.

Финалният концерт е от 20:30 часа на пл. „Момина чешма“ , където състав от Украйна ще представи своята програма. Панаирът ще завърши с илюминации.

Общо 92 занаятчии ще представят своята продукция – бижутерия, грънчарство, дърворезба, кожа, текстил, ножове, ковано желязо и др. общо в 17 категории, а в 9 шатри ще се представят млечни изделия от селата Гецово, Дряновец, Балкански, Осенец и Побит камък.

До този момент потвърждение за официални делегации има от градовете-побратими на Разград: Витенберг-Германия, Одунпазъръ-Турция и Слобозия-Румъния.

Ще бъдат посрещнати от ръководството на община Разград на 24 юли от 17.30 часа е в ХГ „Проф. Илия Петров“. Гостите ще могат да видят и презентация на функционално кисело мляко с натурални съставки – краве мляко, закваска, пчелен мед, сусам и ядки – научно разработени от Филиал на Русенски университет „Ангел Кънчев“ в Разград.

/e-Razgrad/

One Reply to “Състави от Индия, Еквадор, Гърция и Украйна на Панаира на киселото мляко”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.