Съдът откри несъответствия в броя на намерените и отчетените в протокола бюлетини за кмет на Мъдрево

Днес Административният съд в Разград разгледа първата жалба за оспорване на изборите, депозирана от Ибрям Хасан Ялама, кандидат за кмет на село Мъдрево, община Кубрат. Тя е срещу решението на ОИК-Кубрат, с което е обявен за избран за кмет на кметство – село Мъдрево Салим Сюлейман Мустафа. Според ОИК за Ибрям Ялама от ДПС са гласували 316 избиратели или 49,76%, а за Салим Мустафа от коалиция „Време за промяна“ с 319 души или 50,24%
Броенето на бюлетините обаче показа несъответствия между намерените в чувалите бюлетини за Ялама, и отчетените в протоколите на двете секционни комисии. В 21-ва секция бяха преброени от съда 162 действителни бюлетини за жалбоподателя, вместо описаните в протокола 142 действителни и 20 недействителни. В 20-та секция пък има една бюлетина с отрязък, отчетена като недействителна, пусната също в полза на Ялама, но тъй като номерът й бе открит в кочаните, тя също би трябвало да се брои за действителна, счита защитата на жалбоподателя.
Адвокатът на Салим Мустафа поиска да бъдат разпитани като свидетели дописаните в протоколите лица с мотива, че трябва да се установи правото им да гласуват в тези секции. Съдът ще изиска справка от ГРАО и от Община Кубрат относно постоянните и настоящите им адреси и откога живеят там.
Делото бе отложено за 10 ноември от 14 ч.

/e-Razgrad/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.