Съдът в Разград отказа да изпълни европейска заповед за арест на Юксел Незиров

Днес състав на Окръжния съд в Разград отказа да изпълни европейската заповед за арест, издадена от Прокуратурата към Главния съд в Париж на разградчанина Юксел Незиров. Според преценката на съда, не са представени надлежни гаранции, че след приключване на наказателното преследване Незиров ще бъде върнат в България за евентуално излежаване на наказанието или за друга мярка, приложена спрямо него.
Съдът отмени и мярката за неотклонение „Домашен арест” на задържания. Решението на съда може да се обжалва и протестира пред Варненския апелативен съд в петдневен срок.
По време на съдебното заседание стана ясно, че е пристигнало писмо в отговор на исканите от разградския съд гаранции от Франция, в който се казва, че ще бъдат спазени рамковото споразумение и Съвета на Европейския съюз за прехвърляне на наказателни присъди и разпоредбите на Съвета на Европа за прехвърляне на осъдени лица.
Прокурорът по делото заяви, че съдът трябва да признае европейската заповед за арест, тъй като писмото на практика съдържа исканите гаранции. Адвокатите на Незиров обаче пледираха да не бъде изпълнявана заповедта за арест, тъй като в писмото от парижката прокуратура се съдържат само разпоредби, но не и пряк отговор, че дават гаранции за връщането на техния подзащитен в България. Освен това не бил приложен оригинал на заповедта за арест и други документи с основанията, поради които се иска екстрадирането на Незиров, обвиненията спрямо него също не били ясни.
Самият Незиров заяви, че не иска да бъде екстрадиран, защото не е извършил никакво престъпление.
Прокурорът по делото тепърва ще решава дали да протестира решението на съда.
Припомняме, че съдът във френската столица Париж е поискал чрез тамошната прокуратура и с европейска заповед за задържане Незиров да бъде арестуван и екстрадиран, тъй като срещу него е започнало наказателно производство за участие в организирана престъпна група за изготвяне и пласиране на фалшиви документи за самоличност – паспорти, лични карти и шофьорски книжки.
/e-Razgrad/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.