Съветници сякоха римски монети в археологическия комплекс „Абритус”

Днес общинските съветници проведоха изнесеното си тържествено заседание в археологическия комплекс „Абритус”. Те бяха посрещнати с изпълнения на Капанския ансамбъл, а преди сесията разгледаха интерактивния музей на резервата.
Повечето съветници се възползваха от възможността да си вземат за спомен отпечатък от римска монета, като с помощта на музейните специалисти сами си я отсякоха на апаратите, предлагащи тази атракция. Някои от тях си направиха селфи с римски прически и се снимаха до римските тоги, в които желаещите туристи могат да се облекат.IMG_1914
Тържественото заседание се състоя в заседателната зала на интерактивния музей по идея на общинския съветник от ГЕРБ Мирослав Грънчаров. Председателят на местния парламент Милена Цанева представи накратко резултатите от проекта, като отправи пожелание да има още много поводи като този за рекламиране на обновения археологически комплекс.
Кметът Денчо Бояджиев прочете двете докладни записки с предложенията на инициативни комитети за осемте награди „Златен Пегас” и „Никола Икономов”. Част от номинираните за високите отличия бяха в залата, с изключение на Рашо Йорданов и проф. Георги Бърдаров. Всички предложения бяха приети единодушно от присъстващите съветници.
За наградата „Златен пегас” бе одобрен Капанският ансамбъл. Мотивите са – реализирането през отминалата 2014 г. на новия художествено-творчески IMG_1937продукт – спектакълът „Кино на село“, както и за полученото отличие на Съюза на българските музикални и танцови дейци в България „Кристална лира“.
Останалите седем удостоени с наградата на името на възрожденеца Никола Икономов са: доц.д-р Станка Дамянова – директор на филиала на РУ „Ангел Кънчев“ в Разград, номинирана за постигнатите високи резултати в областта на научните изследвания; директорката на Регионална библиотека „Проф.Боян Пенев” Женета Александрова – културен деец и общественик, за цялостната й дейност по обогатяване и издигане на библиотеката като значим и уважаван от хората културен институт, за приноса й в културното и образователно дело в Община Разград; хореографът Кънчо Върбанов – за цялостния му принос в популяризирането на културния живот и културно-историческо наследство на Разградския край; църковният хор към храм „Св. Николай Чудотворец“ с диригент маестро Красен Иванов – за забележителните му творчески постижения и принос към съхраняване на културно-историческото наследство на Разградския край;IMG_1929

дърворезбарят Рашо Йорданов – за значимия му принос в изграждането на автентичния образ на миналото и мотиви от историята на Лудогорието, за творческия му подход в създаването на уникални творби и тяхната заслужена международна оценка; музикалният педагог при ДМШ „Илия Бърнев” Нина Константиновна Георгиева – носител на 7 лични награди за високи педагогически постижения, за спечелени многобройни награди от нейните възпитаници на престижни международни и национални конкурси; проф. Георги Бърдаров – за неговата дългогодишна и плодотворна преподавателска, научноизследователска, научно-творческа дейност, за неговата обществена и краеведска дейност и приноса му в развитието на обществените науки. На церемонията на 24 май високия приз „Златен пегас“ ще получи и призьорката от Детската „Евровизия” Крисия Тодорова, а преподавателката й в Центъра за работа с деца – наградата на името на Никола Икономов. Решение за това бе взето от съветниците през ноември 2014 г.

/e-Razgrad/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.