Съветниците от „Нова република“: От обществената поръчка за облагородяване на жк „Орел“ стърчи пилон, на койте се вее думата „Корупция“

Искаме да алармираме гражданите на Разград, че в обявената от община Разград на 10 май 2017 г. обществена поръчка за избор на изпълнител за облагородяване на жк „Орел“ на обща стойност над 4 500 000 лева по проект, подкрепян и от европейските фондове по програма „Региони в растеж“, има нещо много смущаващо в критериите и методиката за оценка на офертите, обявиха на пресконференция днес общинските съветници от групата „Нова република“ Иво Димитров, Джипо Джипов и Мануел Василев.
„В тази методика за оценка на офертите има три заложени критерия: Първият е „Организация на изпълнение на поръчката“, който носи 60% от комплексната оценка. Показателят „Ценово предложение“ носи 30%, а третият – „Срок за изпълнение“ – 10%. А защо няма „Гаранция“, която също да бъде сред критериите за оценка? Очевидно е пропусната по някаква причина. Как някой ще облагороди „Орел“ и няма да му бъде търсена сметка след няколко години, ако изпълнението е некачествено?“, попита Джипо Джипов.
„Субективният критерий е оценен на 60 процента. Точкуването му е 60 точки от възможни 100. Цената и срокът за изпълнение носят само 40 точки. Следователно тази обществена поръчка е направена за някого. Ще се реши не по оферта, а в нечий кабинет. Последствията ще бъдат за всички, защото никой няма да носи персонално отговорност за нея“, обяви говорителят на групата днес.
Джипов илюстрира с езика на математиката възможните последствия от предлаганата методика така: Ако фирма „А“ даде цена „Х“ лева, а фирма „В“ предложи цена „2 х Х лева“, то при съотношение 60 към 30 в полза на субективния критерий, тя може да оскъпи проекта два пъти. „Случайно ли е допуснато това? Не знае ли кметът Василев, кой точно е създал тази методика?“, отправи питане към градоначалника Джипо Джипов. Според него методиката ще отблъсне потенциалните участници в поръчката, защото те виждат, че изборът ще стане не когато се отворят пликовете, а някъде другаде.
В подкрепа на позицията си Джипов приведе пример с подобна поръчка в община Кубрат, където, макар че ценовото предложение е с тежест от 50%, от явилите се две фирми, печели предложилата по-високата цена и по-дългия срок за изпъление на поръчката. При това с цена два пъти по-висока от конкурента в търга.
„Опасността това да стане и тук, е повече от реална. Целта на европейските фондове е да се случва нещо хубаво и полезно, а не някой да прави тънки сметки и схеми за тези пари“, мотивира се Джипов.
„Тази обществена поръчка не може да бъде спряна. Вземаме думата по нея, не защото не искаме да се случва нещо добро в Разград, а за да алармираме гражданите на Разград, че има нещо много смущаващо и опасно още на старта на този проект. А той е много важен за града, за подобряване на жизнената среда на хората в жк „Орел“. И смятаме, че гражданите трябва да знаят какво може да се случи тук с европейските пари. Разградчани да разберат, че от така направената процедура стърчи един висок пилон, на койте се вее една дума: „Корупция!“. Тази обществена поръчка е много лош знак, червен флаг към партньорите на община Разград и потенциалните инвеститори тук, категоричен е Джипо Джипов.
Накрая той повтори въпроса от началото на пресконференцията: „Кой е измислил и предлага методиката?“ И отговори: „Кметът на тази община се казва д-р Валентин Василев“.
/e-Razgrad/

One Reply to “Съветниците от „Нова република“: От обществената поръчка за облагородяване на жк „Орел“ стърчи пилон, на койте се вее думата „Корупция“”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.