Стартира процедурата за номинации за носител на наградата „Академик Анание Явашов”

На свое заседание снощи Музейният съвет при Регионален исторически музей – Разград стартира процедурата по номинирането на носител на наградата „Академик Анание Явашов”. С тази награда се удостояват лица, постигнали високи резултати в областта на научните изследвания, съхранението, опазването и популяризирането на историческото наследство на Разград и региона. Водещ критерий при определяне на призьора е приносът за научно изследване историята на Разградския край.
Процедурата е регламентирана в Правилника за символите, почетните звания, наградите и паметните знаци на Община Разград, чл. 19, ал. 5. Музейният съвет при Регионалния исторически музей – Разград, обявява в местните средства за информация срока за приемане на мотивирани предложения от институти, организации и граждани за носител на наградата, като срокът е не по-малък от 15 дни. Предложенията се внасят в канцеларията на музея. Решението за носител на наградата се взема от Общински съвет – Разград, след проведено съвместно заседание на Постоянната комисия по култура и духовни ценности към Общинския съвет и Музейния съвет при РИМ – Разград, с участието на ресорния зам.-кмет. Заседанието се ръководи от председателя на Постоянната комисия по култура и духовни ценности към Общинския съвет.

По статут наградата се връчва за Международния ден на музеите – 18 май. Наградата „Акад. Анание Явашов” е учредена през 1982 г., а нейните досегашни носители са:
1984 г. – Йордан Добрев, учител, краевед, от с. Кривня;
1987 г. – Ара Маргос, археолог, за изключителен принос към изследване на Разградския край;
1993 г. – к.и.н. Тотьо Иванов, археолог;
1997 г. – проф. Теофил Иванов, изследовател на Абритус;
2001 г. – Ганчо Йорданов от с. Топчии, краевед;
2005 г. – Стоян Стоянов, археолог, бивш директор на музея;
2009 г. – проф. Любомир Миков, изследовател на културно-историческото наследство в Разградски регион;
2012 г. – Ангел Павлов, журналист, краевед.

Предложенията ще се приемат в канцеларията на Регионалния исторически музей – Разград. Крайният срок е 18.04.2016 г.
/e-Razgrad/
Повече подробности в секцията „Обяви“ на сайта.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.