„Стандарт”: ДАНС вика Л. Местан след Нова година

КРОСС/ Бившият председател на ДПС Лютви Местан се очаква да бъде извикан на разпит в ДАНС след Нова година. Агенцията проверява всички обстоятелства около престоя на настоящия независим депутат в турското посолство, твърдят източници на вестник „Стандарт“.
На 22 и 23 декември Л. Местан и съпругата му прекараха повече от 20 часа в резиденцията на посланик Сюлейман Гьокче. Ако в хода на проверката бъде установено, че Л. Местан е нарушил българските закони, срещу него може да бъде образувано наказателно производство, уточниха източниците на изданието.
„Има условия Местан да бъде разследван за държавна измяна , заяви бившият шеф на Шесто управление на ДС проф. Димитър Иванов в интервю за BTV. „Дали има държавна измяна, или не, е друг въпрос, но аз бих препоръчал на хората, които отговарят за този сектор на българската правозащитна система да се заемат с този проблем за по-скорошното му изясняване. Виждам косвени белези за обвързаност от страна на Лютви Местан с турски държавни дейци. Белезите са много и не са отскоро. Личните отношения на Местан с турските държавни дейци явно минаваха нормалните, естествените, а и търпимите граници на един национален политик“, посочи Иванов. Според него опитите на Местан да провежда в българския политически живот чужда държавно-политическа концепция – неоосманизма на Давутоглу, са опасни и притеснителни.
Възмущение от пребиваването на Местан в турското посолство изрази и зам.-шефът на АБВ Румен Петков.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.