Срокът за въвеждане на новите изисквания към касовите апарати ще бъде удължен

Само ден, след като народните представители приеха окончателни промени в Закона за митниците и Закона за ДДС, с които се въвеждат нови по-строги изисквания към софтуера за управление на продажбите в търговските обекти и към производителите, разпространителите и ползвателите на такъв софтуер, се разбра, че срокът това да се случи няма да бъде спазен.

Председателят на бюджетната парламентарна комисия Менда Стоянова заяви пред Би Ти Ви, че е било предвидено до края на тази година проблемният софтуер да бъде сменен. Това обаче почти сигурно няма да се случи, тъй като били внесен допълнителни изисквания. Тя обаче не прогнозира с колко ще се удължи срокът.

С промените в закона се предвижда производителите и разпространителите на софтуер да декларират в Националната агенция за приходите (НАП), че той отговаря на изискванията. Ще се декларира и това, че софтуерът не може да променя, изтрива или манипулира информацията в базата данни, с която работи. Според Стоянова имало случаи на фиктивни касови бележки, които се давали на клиентите, но не се отчитали в системата на НАП.

Тя подчерта, че най-вероятно софтуерът на по-новите касови апарати, които са на по 2-3 години, ще трябва само да се актуализира. По-старите, които са на по 6-7 години, почти сигурно ще трябва да бъдат сменени.

„НАП трябва да върви заедно с технологиите. Контролът на касовите апарати също“, каза още Менда Стоянова.

Dnevnik.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.