Сирийската опозиция все пак ще участва в преговорите в Женева

Органът на главните сирийски опозиционни групировки обяви, че ще присъства на започналите вчера мирни преговори в Женева, съобщи висш член на опозиционната делегация, след проведените четиридневни консултации в столицата на Саудитска Арабия Рияд. Очаква се Върховният комитет за преговорите да изпрати около 30-35 души.
Мирните преговори започнаха без участието на главните опозиционни групировки, които бяха поставили като условие спирането на руската операция в Сирия и вдигането на обсадата на сирийската армия на градовете, които са под контрола на бунтовниците.
Франция, САЩ и Саудитска Арабия приветстваха, в отделни изявления, решението на сирийската опозиция да отиде в Женева за участие в непреките преговори под егидата на ООН. И трите страни споменаха резолюцията на Съвета за сигурност, която предвижда спиране на бомбардировките в райони, населени с цивилни, и достъп до обсадените места.
Американският държавен секретар Джон Кери заяви, че „резолюцията трябва да бъде приложена изцяло, включително по отношение на спешната необходимост от хуманитарен достъп до обсадените райони в Сирия“. /КРОСС/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.