Свлачището в Манастирци повлече новата спортна площадка, търсят фирма да укрепи терена

Свлачището в село Манастирци повлече и новата спортна площадка и община Лозница търси с обществена поръчка фирма да укрепи терена. Предложението за строително-монтажните работи е 643 256 лв. без ДДС.
Свлачището се намира в долната част на дерето, преминаващо през селото и се е активизирало в началото на 2015 г. след период на интензивни валежи. Широко е около 30 м и дължина 25 м. Развитието на свлачищните процеси пряко застрашава новоизградена спортна площадка над засегнатия откос и детската площадка в основата му, както и намиращата се в близост сграда на кметството, се казва в описанието на обществената поръчка.IMG_9959
Проектът предвижда отводняване на активизираното свлачище – изграждане на дренажи в тялото на свлачището около спортната площадка и зад сградата на кметството – пет дренажни клона с обща дължина 251.11 м, изпълнение на силови конструкции в основата на свлачището – силово укрепване в основата на засегнатия откос чрез изграждане на стена от габиони, вкопани на около 80 см в терен, запълнени с реден камък в участък с дължина около 40 м, на височина 2.5 м в тялото на свлачището около спортната площадка и зад сградата на кметството и изграждане на пиезометрична мрежа за наблюдение на нивата на подземните води. В петата на дрениращия слой ще се постави дренираща тръба за отвеждане на повърхностните и подпочвените води зад подпорната стена.
Оферти за поръчката се приемат до 13 септември. За проекта е осигурено частично финансиране и затова строителството е разделено на два етапа: първият до 20 декември 2016 г., а вторият ще стартира при осигуряване на средства от общината.
/e-Razgrad/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.