„Световен събор“ събира българи до гроба на хан Кубрат в Украйна и пари за паметник

Световен събор на българите ще отбележи 105-годишнина от откриването на гроба на хан Кубрат край украинското село Малая Перешчепина, Полтавска област. Срещата е насрочена за 16 и 17 септември тази година. Организатори са няколко неправителствени организации – „Международен благотворителен фонд Хан Кубрат“, Национална асоциация на председателите на общински съвети в Република България, „Отечествен съюз“ (Наследник на Отечествен фронт), Фондация „Въздигане“, политици и други.
През 2001 г. на мястото, където е открита гробницата, български общности в Украйна издигат стена с надпис. Тогава е проведен първият „общобългарски събор“, като Мала Перешчепина е избрана заради гроба на хан Кубрат. Инициативата за първия събор е на Николай Габер – българин по произход, лидер на Патриотичната партия в Украйна и депутат в украинския парламент. През 2012 г. е направена и бетонна алея дотам. Проектът за мемориала предвижда изграждането на арка със знак като пръстена на българския държавник, а в началото на алеята – паметник на Кубрат и неговите петима синове.
Председателят на фондация „Въздигане“ Ивалин Михайлов е поел ангажимента да изгради голям паметник с образа на Кубрат и петимата му синове в центъра на комплекса. От сайта на фондацията се разбира, че досега са събрани 20 лв. от необходими 500 000 лв. Фондацията „стана известна“ с инициативата на своите активисти Ивелин Михайлов, Стоян Шейретов и Венцислав Карачоров, които даваха между 100 и 200 лв. на първите българи, които кръстят децата си Алцек, Тервел, Кубрат, Аспарух или Вълчан. От фонда „Хан Кубрат“ също събират пари за паметника и за организирането на събора.
Организаторите предлагат и пакет от туристическа екскурзия с посещението на събора, Одеса, Киев, Полтава и т.н. на цена от 480 до 530 лева.
В програмата на събота ще участват и български изпълнители, като се очаква сред тях да са група „Епизод“ и Валя Балканска.

Dnevnik.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.