САЩ обмислят ответен киберудар по Китай

/КРОСС/ Администрацията на американския президент Барак Обама счита, че страната трябва да проведе ответна кибератака на Китай, обвинен от Вашингтон за взлом и кражба на персонални данни на всичките 4 милиона американски държавни служители, съобщи вестник New York Times.Информацията се съхранявала в планово-административното управление на администрацията на САЩ (ОРМ), изпълняващо функции на кадрови орган. Американските медии, позовавайки се на представители на властите, съобщиха, че атаката е извършена от хакери на Китай.
Решението за ответна атака е взето от американските власти, след като дошли до извода, че обикновените методи на борба с традиционния шпионаж не са съпоставими с размаха на хакерската атака. Предвиден е комплекс от мерки, започващи от дипломатически протести и изгонване на известни китайски агенти от САЩ до „твърде съществени действия“, които могат да ескалират конфликта около хакерската атака, пише вестникът.
Според изданието, ответната кибератака не е задължително да стане в близко време, дори не е известно дали изобщо ще бъде осъществена. Целта на публичната реакция е Китай да се съсредоточи върху своята киберсигурност и това да отвлече сили в тази област.
Проникването във федералната мрежа е извършено през декември 2014 г., но е забелязано едва през април с помощта на специална система за откриване EINSTEIN. Продължава разследването с участието на службите за сигурност и се предприемат мерки по подобряване на киберсигурността.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.