Саудитска Арабия, Египет, Бахрейн и ОАЕ скъсаха дипломатическите отношения с Катар

Саудитска Арабия и кралство Бахрейн скъсаха дипломатическите отношения и затвориха границите си с Катар, съобщава БТА. Само няколко часа по-рано това направиха още Египет и Обединените арабски емирства.

Саудитската държавна осведомителна агенция цитира официален източник, според който Саудитска Арабия е решила да скъса дипломатическите и консулските си отношения с Катар, „упражнявайки своето суверенно право, гарантирано от международния закон, да защитава своята национална сигурност от опасностите на тероризма и екстремизма.

Саудитска Арабия прекъсва всички контакти по въздух, суша и вода с Катар и „приканва всички братски страни и компании да сторят същото“, се казва в съобщението на саудитската агенция.

Египет скъса дипломатическите отношения с Катар и го обвини, че подкрепя терористични организации, включително Мюсюлманските братя. Египетското външно министерство заяви, че страната е затворил своите граници и въздушно пространство за всякакъв катарски транспорт, за да защити националната си сигурност.

Бахрейн обвини Катар, че подкопава сигурността и стабилността му и се меси в неговите вътрешни работи. Обединените арабски емирства обвиниха Катар, че подкрепя екстремизма и дестабилизира сигурността в района. Емирствата дадоха на дипломатите си 48 часа да напуснат Катар, защото подкрепя и финансира терористи, екстремисти и религиозни организации.

Катар бе изключен и от арабската военна коалиция за Йемен.
Dnevnik.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.