Сардиния глобява с до 3000 евро „крадците“ на пясък

Властите в Сардиния вземат строги мерки срещу туристите, които взимат пясък от плажовете на острова като сувенир, и налагат глоби до 3 хил. евро на нарушителите, предаде „Гардиън“.
По-рано тази седмица 40-годишен италианец, който живее във Великобритания, но е роден в Неапол, бе глобен с 1000 евро, след като полицията го хвана с бутилка, пълна с пясък от плажа Галура.
Може би неосведомени за сериозността на нарушението, някои туристи намират пясъка за толкова хубав, че не могат да устоят на изкушението да си вземат за вкъщи.
Проблемът съществува в Сардиния от години. Миналата година на летище Каляри в багажа на летовниците е бил намерен над един тон пясък, въпреки че табели по плажовете ясно предупреждават, че практиката е забранена.
Пясъкът обикновено се събира в пластмасови бутилки или в торби. Властите казват, че макар на пръв поглед да е безобидно, това е не само нарушение, но и вреди на околната среда на острова.
Германското посолство в Рим предупреди миналата седмица туристите да не взимат от пясъка на острова, като написа в страницата си във „Фейсбук“: „Сардиния има едни от най-красивите плажове в Италия, но взимането на пясък, камъни и мекотели е сериозен проблем“.
Преди няколко години местните жители създадоха страница във „Фейсбук“, озаглавена „Сардиния е ограбвана и плячкосвана“. В една от публикациите на страницата се чете: „С обяснението, че взимат сувенир, всяка година туристи отнасят от острова това, което природата е създала за милиони години“.
Някои от „крадците“ се разкайват. През 2016 г. жена, взела преди 29 години от известния розов пясък на Будели, го върнала с бележка, в която написала: „Прочетох в някои вестници и чух по телевизията какво представлява този пясък и как се е появил. Разбрах колко уникална е Сардиния. Почувствах се виновна“.
Dnevnik.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.